Для наших читачів, яким важливо, що у них виходить у платіжках за комуналкою щомісяця, є дуже важливі новини. Іноді трапляється, що при отриманні квитанції за світло, споживачі здивуються сумою.

Що ж це може бути, помилка контролера чи неточні нарахування? А може, це хтось краде світло?

Відповіді на ці питання надали в компанії Yasno.

Електролічильник, скріншот: YouTube
Електролічильник, скріншот: YouTube

За словами експертів, як правило, причина полягає у несвоєчасній передачі показань самим споживачем. Оператор системи розподілу щомісяця розраховує обсяг споживання кожного клієнта. Для цього від попередніх показань лічильника віднімають поточні - це буде кількість використаних кВт∙годин.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Якщо споживач повідомляє показання регулярно та вчасно, обсяг визначається завжди чітко. А ось за відсутності актуальних даних лічильника може бути суттєва похибка.

Квитанція за комуналку, скріншот з відео
Квитанція за комуналку, скріншот з відео

Адже в такому разі оператор системи розподілу змушений брати за основу показання, які були зафіксовані раніше, і виходячи з них розраховуватиме середньодобове споживання.

Наприклад, споживач взагалі не користувався електроенергією у будинку протягом кількох тижнів, не передав свідчення, але йому нараховано обсяг, як і в минулі періоди. Таким чином, обсяг визначений за середнім, а не за фактичним споживанням.

Показання лічильників електроенергії. Фото: Youtube
Показання лічильників електроенергії. Фото: Youtube

Потім інформацію про кількість використаних кВт∙годин отримує постачальник, застосовує діючий тариф та виставляє рахунок. Якщо оператор системи розподілу надав постачальнику середнє споживання клієнта, то сума до оплати може не відповідати очікуванням клієнта.

Щоб завжди мати коректний рахунок, потрібно передавати свідчення за два дні до кінця місяця та протягом трьох днів наступного. Надати дані можна безпосередньо оператору системи розподілу або через онлайн-сервіси YASNO.

Нагадаємо, українцям оголосили важливе попередження: "У жодному разі не переходьте".

Раніше повідомлялося, п'ять підстав, щоб відмовити у субсидії: українці мають це запам'ятати.

Також, платіжки "поважчають" мінімум на 250 грн: скільки українці платитимуть за світло, газ і воду з 1 серпня.