Експерти помітили дуже показовий парадокс. Компанія-регулятор "Нафтогаз" бурить нові свердловини для видобутку блакитного палива, а от закачування в підземні сховища (ПСГ) демонструє дуже низькі темпи. До приходу зими, у найкращому випадку, закачають 13,5 млрд. куб. м, замість необхідних 17 млрд. куб. м.

Про це у своєму Telegram-каналі розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Свердловина "Нафтогазу", скріншот: YouTube
Свердловина "Нафтогазу", скріншот: YouTube

Юрій Корольчук у своїй розвідці запитує, можливо, що це просто свердловини якісь неправильні, і вони приносять неправильний "мед"?

Відомо, що станом на початок липня у ПСГ перебуває 10 млрд. куб. м. На початок липня 2022 року у ПСГ було 11 млрд. куб. м. Тобто ефективність Чернишова та Вітренко поки що не на користь Чернишова. Ось так, поміняли навіть шило не на мило.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію
Показати ще

Усього з квітня до червня "Нафтогаз" Чернишова закачав до ПСГ 1,5 млрд. куб. м газу. Знову ж таки за часів Вітренко у 2022 році з квітня по червень закачали до ПСГ 3 млрд. куб. м.

Коли Чернишов працював в уряді, Кабмін вимагав від Вітренко закачати 19 млрд. куб. м. газу. Наразі уряд каже, що "все буде добре" і дає добро на 14,5 млрд. куб. м. Але темпи такі, що закачають 13 млрд куб. м, і це буде успіхом.

Так ось. Про свердловини. Якщо згадати всіх попередніх керівників "Нафтогазу" за минулі 15 років - Коболєва, Вітренко, а до них Бакуліна та Дубину, - то за жодного так активно не "штампували" свердловини як це роблять при Чернишові. Ні, бурили. І часто навіть більше. Але не тицяли пальцем на кожну свердловину і не говорили: круто, заживемо, станемо еміратами.

Укргазвидобування. Фото: скриншот Youtube-відео
Укргазвидобування. Фото: скриншот Youtube-відео

Власне, "Укргазвидобування" звітує, що у червні запустила в роботу ще три свердловини сумарним дебітом 425 тис. кубометрів газу на добу. За перше півріччя 2023 року "Нафтогаз" запустив в експлуатацію 11 свердловин зі здобиччю понад 100 тис. куб. м на добу кожна, чотири з них дають понад 300 тис. куб. м на добу. Глава "Нафтогазу" Чернишов пише, що добовий видобуток усіх цих свердловин перевищив 3 млн куб. м.

Отже, лише ці чернишівські свердловини мають дати 90 млн. кубів на місяць. Навіть з урахуванням заміщення виведених свердловин видобуток має суттєво зростати. Такого ніколи не було. І зниження темпів накачування в ПСГ показує, що фактично немає зростання видобутку.

Товарного газу немає. І всі ці цифри по свердловинах - це дуже і дуже умовні показники. За фактом цих 3 млн. кубів на добу Чернишова може бути від сили 200-250 тис. кубів на добу. Скільки там втрат газу, яким є зниження дебіту свердловини, де там приріст ресурсної бази можуть сказати лише у "Нафтогазі". Але навіщо їм про це розповідати?

Юрій Корольчук особливо наголосив, що на даному етапі "буріння" всіх цих свердловин - це спроба "добити" показники зростання загального видобутку газу на 1 млрд. куб. м, до обіцяних Чернишовим 14,2 млрд. куб. м. Щоб ці показники покласти в папочку і крокувати до Зеленського. Проте, товарного газу 2023 року залишиться, як і 2022 року - 12,5 млрд. куб. м. Тож Україна та населення не відчують результатів "великого бурівництва" Чернишова.

Публікація Юрія Корольчука, скріншот: Telegram
Публікація Юрія Корольчука, скріншот: Telegram

Нагадаємо, "Черговий фейк від ДТЕК": експерт розповів, як українців обдурили з підвищенням тарифів на світ.

Раніше повідомлялося, що нові платіжки – не єдина біда: що буде з цінами на продукти після зростання тарифу на електроенергію.

Також, "Відключатимуть": експерт попередив, що чекає на українців, які накопичили борги за комуналку під час війни.