Проблема стягнення боргів із комунальних платежів наболіла для багатьох українців, тим більше в умовах повномасштабної війни.

Ідея про прощення боргів об'єктам критичної інфраструктури може бути привабливою. Проте, за словами експерта у сфері ЖКГ Олега Попенка, вона може мати негативні наслідки та призвести до того, що деякі платники взагалі не платитимуть за послуги.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Законопроект №8316, який зараз розглядається у Верховній Раді, пропонує встановити мораторій на стягнення боргів підприємств критичної інфраструктури на період війни та два роки після її закінчення.

Однак, у цьому законопроекті з'явилися поправки, що викривають початкову ідею і дозволяють менеджменту державних і комунальних компаній уникнути сплати за комунальні послуги будь-що-будь.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії
Показати ще

Питання, яке виникає в цій ситуації, хто ж тоді покриє ці фінансові дірки та погасить заборгованість? Невже це завдання знову буде повішено на просте населення, яке зазнає не найкращих часів, тим більше в умовах підвищення тарифів.

Ухвалення такого закону, що дозволяє не платити за комунальні послуги з подальшим "розбиранням" у майбутньому, абсурдне і небезпечне.

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

У результаті після військового стану тарифи знову будуть збільшені, а ці кошти підуть не на відновлення інфраструктури і капітальний ремонт, а на покриття сумнівних боргів, як це має місце зараз.

Звичайний українець, який є споживачем комунальних послуг, потрапить до чорного списку боржників через невелику заборгованість. Ніхто навіть не зможе отримати кредит для погашення цих зобов'язань за житлово-комунальні платежі, тоді як директор підприємства може не платити протягом кількох місяців або навіть років, не несучи за це відповідальності.

Нагадаємо, українці можуть нашкодити енергосистемі: у Yasno зробили важливу заяву

Як повідомляв "Знай.uа", у Мінсоцполітики готові збільшити фінансування субсидій: чи зміниться розмір виплат

Знай.ua писав, не тільки двозонний лічильник: як платити за електроенергію в рази менше