При оптимізації можливо виключити із підрахунку зарплати періоди до 60 календарних місяців страхового стажу, але не більше 10% тривалості всього стажу.

Через війну українці хвилюються за свій страховий стаж, через низькі заробітки під час війни це може вплинути на пенсію. В Пенсійному повідомляють, що можна використати "оптимізацію заробітку", коли виключають період з низькою зарплатою з обрахунку під час нарахування пенсії.

зарплата, скріншот з відео
зарплата, скріншот з відео

Заробітна плата людини за кожен місяць із зазначеного періоду враховується для обчислення пенсії через індивідуальний коефіцієнт зарплати, який визначається шляхом співставлення заробітної плати людини із середньою зарплатою по Україні у цьому місяці. Законом передбачено можливість виключати із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці із невигідним заробітком, — йдеться у повідомленні.

Минулого року Закон України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" було доповнено нормою, згідно з якою, якщо це доцільно, можливо виключати як невигідні місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення.

Популярні новини зараз
Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Поряд з цим можливість виключати при обчисленні пенсії періоди з невеликим заробітком у зв'язку з особливим станом було передбачено законодавством і раніше – через введення карантину: з місяця його запровадження у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення.

Нагадаємо, ми писали, що пенсіонерам пообіцяли надбавку у 259 гривень.

Як повідомляв "Знай.ua" шлях до бабусиної квартири відкрито: в Україні повертаються до довоєнних правил спадкування.

Також "Знай.ua" інформував, субсидія після придбання нового житла: у ПФУ розповіли, чи можна оформити допомогу.