За умов повномасштабної війни деякі українці можуть не платити за комунальні послуги. Кому законно можна ігнорувати платіжки і на яких умовах, повідомляє "Економічна правда".

Не платити за комунальні послуги можуть українці, які не проживають у своїй квартирі чи будинку понад 30 днів. Ця норма закріплена у 7 статті закону "Про житлово-комунальні послуги" та діяла задовго до початку повномасштабної війни.

Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube

Згідно із законом, українці мають звернутися до постачальника із заявою та надати документ, який підтверджує, що в будинку ніхто не проживає. Це може бути довідка ВПО, довідка про проходження військової служби або лікування. Після цього постачальник здійснить перерахунок та спише борг або буде переплата.

Платіжки по комуналці, скріншот: YouTube
Платіжки по комуналці, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

Подавати заяву та довідку потрібно щомісяця чи раз на півроку, якщо споживач у довгостроковій перспективі не планує повертатися додому.

Втім, у цій нормі є обмеження. Наприклад, українці, навіть якщо більше 30 днів не знаходяться вдома, мають оплачувати опалення та керування багатоквартирним будинком, тобто ті послуги, які надаються централізовано.

Раніше інформаційний портал "Знай" повідомляв, як ефективно заощадити на електриці в літню спеку: квитанції "схуднуть" вже через тиждень.

Також наш портал інформував, Мінсоцполітики перевірить доходи та майно українців: як це торкнеться субсидіантів.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, літня субсидія для українців, які орендують житло: як швидко отримати допомогу на оплату комуналки.