Українські банки зобов'язані обмінювати банкноти старих років випуску, оскільки НБУ не вводив жодних заборон на їх прийом.

Про це повідомили у Нацбанку, розмістивши на офіційному сайті детальне роз'яснення. Повідомлення з'явилося після того, як на гарячу лінію Мінреінтеграції надійшли звернення від громадян, яким відмовляють в обміні банкнот іноземних валют з ознаками зношення чи старих років емісії.

Курс долара. Фото: Youtube
Курс долара. Фото: Youtube

Щодо такої ситуації Національний банк України надав роз'яснення. Уповноважені установи зобов'язані проводити обмін доларів США серії 1996 року та тих, які були випущені в обіг раніше, якщо вони не мають ознак зношування або набули при обігу одну або кілька ознак незначного зношування.

Там наголосили, що не запроваджували жодних заборон на здійснення валютно-обмінних операцій із банкнотами давніх років випуску.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Долари, фото depositphotos
Долари, фото depositphotos

До ознак незначного зношення, за які банк не стягує комісію належать:

  • локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;
  • відбитки штампів/печаток, написи, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2;
  • плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;
  • надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний;
  • отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук, діаметром не більше 1 мм кожний.

Коли банки можуть брати комісію та оформити процедуру інкасо:

  • розірвані (розрізані) на частини;
  • із пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);
  • зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;
  • із локальними забрудненнями (плямами), уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
  • із загальними забрудненнями, уключаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
  • обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
    мають явні друкарські недоліки.

Якщо банк відмовить обмінювати валюту через рік випуску Нацбанк готовий приймати звернення від громадян для проведення перевірок.

Нагадаємо, ми писали, що курс валют в Україні: що буде з доларом до кінця року, думка експерта.

Як повідомляв "Знай.ua", експерт розповів, як боротися з нахабними обмінками, які не хочуть міняти долари.

Також "Знай.ua" інформував, українець розповів, як термінали ПриватБанку обирають клієнтів.