В нашій країні триває війна і загальна мобілізація. Закон прийнятий навесні депутатами, дозволяє роздавати повістки майже усюди, тож працівники відчуваючи свою владу іноді переходять рамки дозволеної законом поведінки.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Трапляються випадки коли співробітники ТЦК затримують чоловіків, а потім тримають у військкоматі без права залишити територію, залякують та схиляють до підписання згоди на проходження військової служби.

Адвокат Олександр Камша розповів як можна захистити себе в такій ситуації.

Він розповів, що відповідно до Конституції органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень законів Україні.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Мобілізація в Україні, фото slovoidilo
Мобілізація в Україні, фото slovoidilo

"Враховуючи ту обставину, що законодавством України особам, які мають право вручати повістки, надано лише право на вручення повісток, а не на будь-які інші дії, необхідно мати на увазі, що вчинення інших дій, наприклад, затримання та/або обшук особи, застосування до особи насилля, обмеження свободи пересування, примусове переміщення до ТЦКСП, не передбачено законодавством, а тому такі дії можуть бути визнані незаконними в судовому порядку", — каже Олександр Камша.

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

Якщо вас силою намагаються затягнути до військкомату або іншого невідомого місця, вам необхідно викликати адвоката і Національну поліцію України та написати повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 371 Кримінального кодексу України "Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою".

Нагадаємо, боєць ЗСУ розповів, як військкоми наживаються на війні: "12 тисяч доларів за довідку"

Як повідомляв "Знай.uа", українець проспав похід до військкомату та "поплатився" за це - який термін йому дали

Знай.ua писав, адвокат розповів, що робити, якщо вважаєте дії працівників ТЦК незаконними