Згідно із заявою Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), ринковий тариф на електроенергію для населення має становити 5,5 гривні за кіловат-годину .

Ця інформація була надана у відповідь на запит ExPro.

Відключення світла, скріншот: YouTube
Відключення світла, скріншот: YouTube

Зараз тариф на електроенергію для населення, що діє, покриває, як виявилося, трохи більше чверті витрат на виробництво, доставку споживачам і податки. Ринкова вартість електроенергії складається з кількох компонентів.

Серед них середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку за добу вперед — у квітні тариф становив 2,81 грн/кВт∙год, і це без урахування податку. Крім цього, є тариф на послуги з передачі та розподілу електроенергії — 0,43 грн/кВт∙год та 1,32 грн/кВт∙год без урахування ПДВ відповідно.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

На додаток до всього додається тариф на послуги постачальника універсальних послуг, який складає 0,115 грн/кВт∙год без урахування ПДВ. Усі ці величини підлягають оподаткуванню ПДВ (20%).

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

З усього цього виходить, що ринковий тариф на електроенергію становить 5,5 гривні за кіловат-годину для населення. Тоді як зараз, для споживачів, які споживають до 250 кВт-год на місяць, тариф становить 1,44 грн/кВт-год, а споживачам понад 250 кВт-год на місяць тариф становить 1,68 грн/кВт-год.

Нагадаємо, українців переконують, що без підвищення тарифів не обійтися: "Необхідно підняти"

Як повідомляв "Знай.ua", занижених тарифів більше не буде: українців змусять сповна заплатити за електроенергію

Знай.ua писав, кому заборонять відключати світло: пощастить на тлі зростання тарифів