Пенсію в Україні розраховують беручи до уваги кількість років здобутого стажу та рівня заробітної плати, яку він отримував протягом своєї трудової діяльності.

Але буває й таке, що під час розрахунку пенсію занижують. За інформацією юристів, є декілька причин виникнення подібних "похибок".

Пенсіонери. Фото кадр з "Youtube"
Пенсіонери. Фото кадр з "Youtube"

При розрахунку пенсії було враховано невірний розмір середньої зарплати в Україні

Така ситуація зазвичай може трапитись з українцями, які спершу отримували пенсію не за віком. Однак, після досягнення пенсійного віку перейшли на вікову пенсію. Алгоритм розрахунку пенсії для таких громадян враховує середню заробітну плату за три попередні роки. Але зазвичай Пенсійний фонд враховує дані за 2014-2016 роки. Отже, слід ретельно перевірити, за який період при розрахунку вашої пенсії брали середню заробітну плату.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Невірно визначено розмір вашої середньої зарплати

Закон дозволяє працівникам ПФУ при розрахунку середньої заробітної плати вилучити з цього показника 10% від періоду, під час якого ваша зарплата була найменшою. За таких умов ваша пенсія буде вищою. Проте працівники ПФУ часто не враховують таку можливість та обчислюють середню зарплату за весь період часу.

Пенсія в Україні, скріншот: YouTube
Пенсія в Україні, скріншот: YouTube

Здобутий вами стаж було пораховано невірно через виправлення у вашій трудовій

Це може трапитись, якщо роботодавець помилився при заповненні трудової книжки, а потім був змушений робити в ній виправлення. Така ситуація може призвести не тільки до некоректно нарахованої пенсії. Через виправлення вам взагалі може забракнути страхового стажу, а відповідно, на пенсію доведеться виходити пізніше.

Стаж вирахувано невірно через недостатність документального підтвердження

Іноді трапляється так, що фактично у вас стажу більше, ніж це підтверджено відповідною документацією. Найчастіше до такої ситуації потрапляють громадяни, що займались підприємницькою діяльністю.

При розрахунку вашої пенсії була застосовано законодавчі норми, що не відповідають вашому статусу

Тобто, коли у ПФУ розраховували розмір ваших пенсійних виплат, то не врахували певних законних підстав, що могли б збільшити пенсію.

До-прикладу, людина може мати статус потерпілої унаслідок катастрофи на ЧАЕС. Та в Пенсійному фонді помилились і нарахували пенсію згідно Закону про обов'язкове нарахування пенсійних виплат.

Нагадаємо, ми писали, що не рахуватимуть у стаж: коли догляд за літніми людьми не вплине на пенсію.

Як повідомляв "Знай.ua" чоловіки чи жінки отримують вищі пенсії в Україні: такої несправедливості важко й уявити.

Також "Знай.ua" інформував, майже 20% до пенсії: хтось з українців влітку 2023 року отримає нові виплати.