В українському законодавстві передбачена можливість зарахування періодів догляду за літніми людьми до стажу, але є певні умови.

Розповів про те, чи можуть зарахувати роки догляду за літньою особою у стаж для збільшення пенсії, експерт з пенсійного права Сергій Коробкін з "На пенсії".

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

У експерта запитали, чи можна зарахувати періоду догляду до стажу, якщо людина вийшла на пенсію, але продовжувала доглядати за старенькою мамою з інвалідністю та навіть отримувала а це кошти.

Експерт роз'яснює, що до стажу зараховують у випадку догляду за дитиною з інвалідністю, тяжкохворою дитиною, якій не встановлено інвалідність, а також коли здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку і за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Щоб період догляду за такими особами зарахували до стажу, особа, яка його здійснює, не повинна працювати і має отримувати державну допомогу (компенсацію) на догляд. Однак ця норма не розповсюджується на пенсіонерів, — зазначив експерт.

Догляд за літніми, фото veraclinics
Догляд за літніми, фото veraclinics

За словами Коробкіна, законом передбачено, що догляд має здійснювати працездатна особа, тоді їй ці періоди зарахують до стажу. А пенсіонери вважаються такими, що втратили працездатність.

Оскільки ви здійснювали догляд за мамою, коли вже самі були на пенсії, то права на зарахування відповідних періодів до стажу у вас, на жаль, немає.

Нагадаємо, ми писали, як не залишитися без пенсії: у ПФУ пояснили, кому таке загрожує.

Як повідомляв "Знай.ua" три місяці в очікуванні посилки: в Укрпошті поставили антирекорд з доставки.

Також "Знай.ua" інформував, три місяці в очікуванні посилки: в Укрпошті поставили антирекорд з доставки.