Громадяни України до 1 липня поточного року мають встигнути отримати квитанції із сумами на оплату податку на квартири та будинки. Важливо знати, що сплатити цей податок потрібно буде протягом 2 місяців.

Так, податок доведеться заплатити за нерухомість із "зайвими" квадратними метрами - приватні будинки понад 120 кв.м та квартири з площею понад 60 кв.м.

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу "На пенсії".

Квартира пенсіонерки, фото: Перший міський
Квартира пенсіонерки, фото: Перший міський

Також до 1 липня буде переглянуто розміри інших податків для українців. Розмір податку та нормативи площі передбачено статтею 266 Податкового кодексу України.

Популярні новини зараз
Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Але конкретну ставку податку встановлює місцева влада. Однак сума прив'язана до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року і не повинна перевищувати 1,5% за квадратний метр. Звітний рік у 2023 році - 2022 рік.

Новобуд. Фото: скриншот з відео
Новобуд. Фото: скриншот з відео

Мінімальна зарплата у січні 2022 року становила 6 500 гривень. Тож максимальна ставка за кожен зайвий квадратний метр не може перевищувати 97 гривень 50 копійок.

Щоб зрозуміти скільки доведеться заплатити за свою квартиру, розглянемо простий приклад. Мешканець Києва володіє квартирою площею 70 квадратних метрів.

Податок рахуватимуть, враховуючи, що норматив перевищено на 10 кв.м. Загалом за квартиру доведеться заплатити 975 гривень. Якщо ж ваше житло набагато більше за норму, то і суми будуть вищими.

Хто звільнений від сплати податку на нерухомість у 2023 році?

Насамперед, це власники чиє житло відповідає нормам.

Також через повномасштабне вторгнення ввели ослаблення, тому фізичним особам не будуть нараховувати податок на нерухомість за 2021 та 2022 роки, але тільки якщо об'єкти нерухомості або їх частини:

- розташовані на територіях, на яких ведуться чи вели активні бойові дії;

- розташовані на територіях, що знаходяться у тимчасовій окупації, або тимчасово окуповані російською армією;

- виявилися непридатними для проживання через воєнну агресію російської федерації проти України.

Нагадаємо, українка обурена сервісом Monobank: залишив без спадщини.

Раніше повідомлялося, що деякі українці зітхнуть з полегшенням: арешти рахунків стосуватимуться не всіх.

Також, ховайте картку: рахунки українських водіїв опинилися під загрозою арешту, згадають кожен штраф.