Війна не завершилась, а українцям декілька днів тому стало відомо, що українські банки отримали можливість арештовувати рахунки клієнтів на вимогу виконавчих органів.

Суд. Фото: скрин відео
Суд. Фото: скрин відео

Тож українцям почали массово розсилати повідомлення про блокування коштів на їх банківських рахунках.

Як вирішити цю проблему розповіли у Telegram-каналі "Ти ж юрист".

Що ж робити, якщо ви отримали такий "лист щастя"?

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще
  • У випадку арешту банківського (карткового) рахунку в першу чергу зайдіть до Єдиного реєстру боржників України (https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors). Там введіть свої дані та перевірте, за що накладено арешт.
  • У даному реєстрі також можна отримати інформацію, щодо органу виконавчої служби, засоби зв’язку та ПІБ державного виконавця, в якого знаходиться документ щодо вашої заборгованості.
  • Також інформацію про арешт можна переглянути у застосунку Дія (розділ «Виконавчі провадження»).

Коли ви дізнаєтесь інформацію по арешту ваших коштів, у вас є 2 можливі варіанти:

Перший: ви погоджуєтесь, що за вами дійсно існує борг, оплачуєте його, надаєте всі дані виконавцю, який після цього знімає накладений арешт.

Другий: ви не погоджуєтесь з тим, що за вами «висить» борг (помилково наклали арешт, хтось взяв кредит на ваше імя, жодних штрафів у вас не було, сума кредиту значно перевищує ваш реальний борг і т.д.).

Скрін, відео YouTube банкінг
Скрін, відео YouTube банкінг

Перший варіант є найпростішим та найшвидшим способом вирішенням проблеми.

У другому випадку вам необхідно буде звертатись до виконавця, який наклав арешт, із заявою про ознайомлення із всіма матеріалами виконавчого провадження. Лише після цього стане зрозуміло, що стало першопричиною накладення арешту (несплачений штраф, кредит, аліменти тощо). Для того, щоб в майбутньому зняти накладений арешт, вам потрібно буде «позбутися» першопричини (наприклад, скасувати незаконний штраф поліції), і тут без допомоги адвоката не обійтися.

Кредитні картки. Фото: Youtube
Кредитні картки. Фото: Youtube

Якщо внаслідок арештів ви були позбавлені усіх коштів на існування, ви можете звернутись до виконавчої служби, яка дозволить вам розблокувати кошти у розмірі 13 400 гривень.
Для цього вам потрібно:

  • Для визначення такого поточного рахунку у банку необхідно звернутись до виконавчої служби (приватного виконавця), який наклав арешт із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.
  • Заяву можна подати в паперовій формі або в електронній формі.
  • У заяві зазначаються номер поточного рахунку, який особа просить визначити для здійснення видаткових операцій, та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.
  • Протягом 2 робочих днів з дня отримання заяви фізичної особи виконавець виносить постанову про визначення рахунку особи у банку для здійснення видаткових операцій
  • Не пізніше наступного дня цю постанову він надсилає у ваш банк, який повинен розблокувати для вас суму у 13 400 гривень.

Нагадаємо, ми писали, що клієнти Monobank не можуть сплатити за комуналку: гроші списуються, але йдуть у невідомому напрямку.

Як повідомляв "Знай.ua" якщо банк перегнув палицю: в НБУ порадили куди звертатися, якщо порушили права клієнтів.