Український уряд, враховуючи загострену ситуацію, таки передбачив індексацію та перерахунок пенсійних виплат у кілька етапів. Наразі відомо, що розмір максимальної "доплати" становить 1500 гривень.

Відомо також, що Кабмін спланував перерахунок пенсій тим категоріям громадян, які мають маленькі пенсії через формулу розрахунків та, незважаючи на високий страховий стаж.

Про це стало відомо завдяки заявам голови Міністерства соціальної політики України Оксани Жолнович.

Виплата пенсій, скріншот: YouTube
Виплата пенсій, скріншот: YouTube

Згідно з урядовою ухвалою, максимальний розмір надбавки до пенсії становить 1,5 тис. грн. Вона можлива для тих, хто мав виплату 7,5 тис. грн. Мінімальна надбавка становить 100 гривень.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

За словами голови Міністерства соціальної політики Оксани Жолнович, 1 березня поточного року індексацію пенсії було здійснено на 19,7%. Вона торкнулася навіть пенсіонерів, які раніше не отримували індексацію.

Йдеться про громадян, які отримували пенсію за радянських часів, і відтоді суми їхніх пенсій були низькими. За розрахунковою формулою, деякі пенсіонери просто не отримували індексацію через це.

Перерахунки пенсій передбачені у кілька етапів. Зокрема влітку відбудеться підвищення. Йдеться про перерахунок з 1 квітня, який виплатять для працюючих пенсіонерів лише 1 червня за попередні місяці. Йдеться про близько 600 тисяч громадян пенсійного віку, які продовжують працювати.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Останній етап підвищення проведуть 1 липня. Він стосуватиметься:

- державних службовців;

- вчених;

- працівників органів місцевого самоврядування.

Розраховується індексація індивідуально. Чим більша пенсія, тим більший відсоток доплати.

Виплата пенсій, скріншот: YouTube
Виплата пенсій, скріншот: YouTube

Хто залишиться зі "старими" пенсіями

В Україні понад 10,5 млн. пенсіонерів потрапили під індексацію та перерахунок виплат. Однак це не стосується кількох категорій громадян:

- працюючих пенсіонерів, які мають недостатній, низький страховий стаж, а розрахований розмір пенсій – до 2,1 тис. грн.;

- екс-працівників прокуратури;

- пенсіонерів, які мають найвищу пенсію від максимальної за розрахунком – 20,93 тис. грн;

- громадян, які отримують щомісячне довічне грошове утримання (зокрема, судді).

Нагадаємо, українці залишаться без допомоги: уряд планує скасувати виплати однієї категорії.

Раніше повідомлялося, попереду нова індексація: голова ПФУ розповів, кому ще підвищать пенсії у 2023 році.

Також, на пенсіонерів очікує масштабний перерахунок пенсій: кому чекати підвищення.