У 2012 році Польща та Україна підписали угоду про соціальне забезпечення. За угодою держав, громадяни України можуть отримувати щонайменше мінімальну пенсію в Польщі за дотримання певних умов.

Українці, які працюють у Польщі, мають право отримати пенсію. Мінімальний розмір виплати становить 1544 злотих (близько 14 тис. грн).

Польський ZUS. Кадр з "Youtube"
Польський ZUS. Кадр з "Youtube"

Однак для цього чоловік повинен мати не менше 20 років стажу, а жінка — 15 років.
Жінки можуть вийти на пенсію в Польщі у 60 років, а чоловіки – у 65.

Для осіб, які народилися до 1 січня 1949 року, необхідний також стаж роботи – не менш ніж 20 років для жінок і 25 для чоловіків. Але якщо такий стаж неможливо підтвердити документально, пенсія за віком буде призначена за наявності стажу не менше 15 років для жінок і 20 років для чоловіків.

Польський ZUS. Кадр з "Youtube"
Польський ZUS. Кадр з "Youtube"

Українці у Польщі можуть отримувати одночасно 2 пенсії.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Польський ZUS (орган, що відповідає за пенсійне страхування) розраховує пенсію, відповідно до страхового стажу, який особа отримає саме в Польщі.

За період що особа пропрацювала в Україні, пенсію буде нараховувати Пенсійний Фонд України.

Польський ZUS. Кадр з "Youtube"
Польський ZUS. Кадр з "Youtube"

Втім, якщо сума допомоги польського ZUS та української допомоги нижча за мінімальну польську пенсію за віком для громадянина України, який проживає в Польщі, польський ZUS виплачує різницю як доплату. Наприклад: якщо пенсія з України складає 300 злотих, а з Польщі — 100 злотих, то польський ZUS доплатить різницю: 1188,44 злотих у розмірі мінімальної польської пенсії за віком, яка нині становить 1588,44 злотих.

Нагадаємо, українці у Польщі можуть нарватися на "неприємні" штрафи - як цього уникнути

Як повідомляв "Знай.uа", Польща реєструє яхти росіян під час війни: скільки це коштує і як обходять "перешкоди"

Знай.ua писав, чи можуть українців з "білим квитком" мобілізувати і випустити за кордон: що потрібно знати