В Україні, щоб ти міг вільно та спокійно займатися підприємництвом, потрібно бути зареєстрованим як ФОП (фізична особа-підприємець).

Це робиться, щоб сплачувати податки державі, встановлені чинним законодавством. Однак варто нагадати про серйозні наслідки, які чекають на людей, які вирішили проігнорувати цю вимогу.

Мітинг ФОП, скріншот: Youtube
Мітинг ФОП, скріншот: Youtube

Зараз багато хто продає товари в соціальних мережах (магазини в Instagram, OLX і так далі) і займаються підприємницькою діяльністю без реєстрації ФОП.

Зазвичай вони приймають оплату за товар готівкою або на свою картку, що є порушенням чинного законодавства, за яке передбачено адміністративну відповідальність.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Ці бізнесмени ризикують отримати штраф від 17 000 до 85 000 гривень, однак зауважимо, що отримати такий штраф не так просто, якщо організація не має вивіски, за допомогою якої можна ідентифікувати власників і прийти до них "в гості".

Тіньовий бізнес, кадр з відео
Тіньовий бізнес, кадр з відео

Зазвичай, такі штрафи виписуються саме таким чином, коли вдається вийти безпосередньо на продавця. Проте слід пам'ятати, що штраф є лише малою частиною можливих наслідків для власників підприємств чи організацій, які працюють без реєстрації.

Зараз ФОП І-ІІІ групи мають платити щомісяця: ЄСВ — 1474 грн (22% мінімальної зарплати), ЄП (не більше 10% прожиткового мінімуму — 268,40 грн; 20% мінімальної зарплати — 1340 грн; 2% від доходу відповідно).

Нагадаємо, в Україні приготували нові правила для "синіх" водіїв: коли за кермо краще не сідати

Як повідомляв "Знай.uа", які штрафи загрожують військовозобов'язаним: що потрібно знати

Знай.ua писав, можуть отримати штраф: українців, які не встигли до 1 травня, попередили про наслідки