Українці потихеньку відходять від шоку через високі ціни на продукти, а вони, у свою чергу, пригальмували своє зростання за останні п'ять місяців. Пік зафіксували ще у жовтні 2022 року, але зараз все йде на спад.

Директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко повідомив, що протягом року війни в Україні продукти подорожчали на 31,5%. Березень минулого року відзначився високими темпами зростання – на 6,4%, а після ціни тільки підвищувалися.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Вже у 2023 році, в цей же період, подорожчання сповільнилося. Однак у сумі ціни зросли на 26,5%, якщо порівнювати з минулим березнем, у лютому на 31,5%, а в січні на 32,8%.

Експерт зазначив, що в основному загальне зростання цін у лютому 2023 року стримували на яйця - зменшення проти січня на 1,9%, олію соняшникову (-0,4%) та інші їстівні тваринні жири (-1,5%). У березні дешевшала соняшникова олія (-0,7%), інші їстівні тваринні жири, а також хліб із хлібопродуктами (-0,1%).

За прогнозом Лупенка, у майбутньому на українців чекатиме уповільнення зростання цін, а на деякі продукти навіть зниження. Йдеться про продукцію нового врожаю, хоча сезон цього року розпочався набагато пізніше.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Враховуючи тенденції минулих років, включаючи і військовий 2022 рік, а також прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, очікується уповільнення зростання і навіть зниження середніх споживчих цін на окремі продукти харчування в міру надходження продукції нового врожаю", - підсумував Лупенко.

Збір врожаю картоплі, скріншот: Youtube
Збір врожаю картоплі, скріншот: Youtube

Нагадаємо, в Україні різко змінилися ціни на популярний овоч: на 75 гривень за два тижні

Раніше ми писали про те, що українським біженцям нагадали про те, що потрібно звітувати про доходи