В Україні триває війна та продовжується загальна мобілізація через російську агресію. Повістку для уточнення даних у територіальному центрі комплектування може отримати будь-який чоловік призовного віку від 18 до 60 років. Проте зараз є досить поширеною ситуація коли представники ТЦК перевищують свої повноваження при видачі повісток.

Видача повiстки, скріншот: YouTube
Видача повiстки, скріншот: YouTube

Керівниця волонтерського руху «Адвокати ЗСУ» Євгенія Рябека та адвокат юридичної фірми «Міллер» Андрій Новак розповіли чи законно заповнювати пусті повістки на блокпості або на вулиці.

Андрій Новак вважає, що виписування та заповнення пустих повісток на вулиці або на блокпості не відповідає встановленій процедурі. Також він пояснює, що виписувати повістки має тільки начальник ТЦКСП.

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Рябека пояснила, що начальник ТЦКСП може перебувати на місці вручення, мати з собою повістку з підписом і печаткою. У такому випадку заповнення даних призовника на місці – не є протизаконним

"Видавати повістку на колінці без підпису і штампа – це, звісно, буде незаконно. Але якщо призовник диктує свої дані, що заважає особі, яка видає повістку, заповнити їх? Немає норми, що повістка має бути заповнена тільки у військкоматі", – наголосила вона.

Таким чином, на повістці має бути підпис військового комісара і печатка ТЦК СП.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Цей документ має вручати уповноважена особа. Але ПІБ чи ваша дата народження може заповнюватися з вашого паспорта.