Уряд усіляко намагається підтримати внутрішніх переселенців, і систематично впроваджує зміни, які спрощують життя переселенцям у більш безпечній місцевості. За загальним правилом, українці отримують медичну допомогу від лікаря з яким уклали декларацію за місцем проживання. Під час дії воєнного стану внутрішньо переміщені особи можуть отримувати медичну допомогу за місцем фактичного перебування без укладення декларації.

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

Про це повідомив у Телеграмі уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Внутрішньо переміщена особа має право на надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, а також на забезпечення лікарськими засобами у випадках та порядку, визначених законодавством (стаття 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб")."- пише він.

Уповноважений з прав людини розповів про те що, що внутрішньо переміщена особа, яка проживає на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, має право звернутися до закладу охорони здоровʼя на власний вибір.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Лікарня, скріншот: Youtube
Лікарня, скріншот: Youtube

Для цього потрібно написати заяву на імʼя головного лікаря з проханням поставити на облік за місцем фактичного проживання. Документом, що підтверджує місце проживання, є довідка про взяття на облік ВПО.

“Під час дії воєнного стану ВПО можуть отримувати медичну допомогу без укладення декларації”, - підкреслив уповноважений.
Таким чином внутрішнім переселенцям значно спростили право отримання медичної допомоги без зайвої бюрократії.
Все що необхідно для отримання медичної допомоги, це звернутись з заявою до головного лікаря з довідкою про взяття на облік ВПО.

Коридор лікарні. Фото: Аргументи і факти
Коридор лікарні. Фото: Аргументи і факти
Коридор лікарні. Фото: Аргументи і факти

Місцерозташування лікарні та спеціаліста ви обираєте самі. Лікар не матиме права вам відмовити через відсутність декларації.

Нагадаємо, ми писали, як українцям безкоштовно відновити здоров’я: яке лікування можна отримати

Як повідомляв "Знай.ua" в Україні хочуть впровадити важливу заборону росіянам.

Також портал Знай.ua писав, що стрес "б'є" по хронічних хворобах: імунолог розповів про негативні наслідки для здоров'я