В Україні процедура вручення повістки має відбуватися за встановленими правилами, а в деяких випадках її можуть отримати родичі військовозобов'язаного. Про це нагадав і вказав на важливі нюанси юрист Максим Шинжирбаєв.

Повістку можуть вручити в будь-якому місці, норми не встановлені законом, але сама процедура повинна проходити за правилами. Так, уповноважені органи зобов'язані вручити заздалегідь видану та заповнену повістку, щоб її підписав військовозобов'язаний.

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

У деяких випадках повістку можуть отримати родичі, які досягли повноліття та на постійній основі проживають разом. Наприклад, якщо 18-річний чоловік підлягає військовій службі та живе з батьками, підпис на документ можуть поставити замість нього.

"Однак коли, наприклад, 40-річний військовозобов'язаний живе окремо, але прописаний у батьків, то в такому разі неможливо через родича вручити. Тільки якщо достеменно відомо, що особа там мешкає постійно", - додав фахівець.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Повістку також не можуть надіслати поштою, у вайбер, повідомити по телефону або через SMS. Співробітники та уповноважені особи мають право вручити її лише особисто.

Мобілізація в Україні, фото protocol
Мобілізація в Україні, фото protocol

Українців попередили, що при відмові від вручення належно оформленої повістки, на них можуть відкрити кримінальну справу за ухилення. Це вже активно практикується, тож варто знати про нюанси.

Нагадаємо, в Україні внесли зміни до процесу бронювання військовозобов'язаних: що тепер потрібно встигнути зробити

Як повідомляв Знай.ua, українцям можуть заборонити вступати до ВНЗ через мобілізацію: "Поки що..."