Українці, які втратили житло, мають право на отримання державної допомоги на проживання.

Якщо майно пошкоджене або зруйноване, при першій можливості необхідно вжити заходів із самостійної фіксації відповідних фактів. Куди звертатися та які потрібні документи — пояснює юрист тг-каналу "Ти ж юрист".

Зруйнований будинок. Фото: скриншот Youtube
Зруйнований будинок. Фото: скриншот Youtube

Самостійно можна сфотографувати, зробити відео, та коментувати у процесі характер порушень та усю відому інформацію про факт пошкодження, а далі слід зафіксувати усі руйнування на фото. Можна скласти письмовий акт, а також зберегти публікації у ЗМІ.

Крім цього, одним зі способів фіксації факту пошкодження майна та оцінки завданих збитків є звернення до експертів та приватних компаній з метою здійснення ними обстежень та експертиз відповідного майна.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще

Знищене житло, скріншот: Youtube
Знищене житло, скріншот: Youtube

Далі треба звернутись до управління соцзахисту населення виконавчого органу міськради, або до уповноваженої особи виконавчого органу міськради, або до центру надання адмінпослуг. Також можна подати заявку через мобільний додаток "Дія".

Необхідно подати такі документи: заявку на відшкодування відповідних втрат зокрема через єдиний державний веб-портал електронних послуг або подати від органів місцевого самоврядування документальне підтвердження факту пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій.

В результаті вам буде нараховано щомісячна допомога на проживання відповідно до постанови кабінету міністрів від 22 03.2022 №332. Вона становить 2000 грн для дорослих та 3000 грн для дітей та людей з інвалідністю, але, крім того, наразі до 2000 грн додали ще 1200 грн допомоги від Червоного Хреста.

Інфографіка, Мінреінтеграції
Інфографіка, Мінреінтеграції

Нагадаємо, ми писали, що лікарі "витягли" пацієнта з паралічу, включаючи йому улюблену музику щодня.

Як повідомляв "Знай.ua" на круасан не вистачить: українські супермаркети оновили ціни на каву, цукор та молоко.

Також "Знай.ua" інформував, росіяни злякалися українського прапора та зажадали закрити вікна.