Ціни на гречку минулого року досягли рекорду, покупцям кілограм крупи обходився майже 100 гривень. Експерти розповіли, які фактори впливатимуть на її вартість у 2023 році і чи можна очікувати на хороший урожай.

В "Українському союзі промисловців та підприємців" (УСПП) зазначили, що гречка поступово дешевшала, а з 2022 року сформували певні її резерви.

"Аграрії збільшили посівні площі під цю культуру, відповідно цього року ми очікуємо, що розмір цих площ залишиться незмінним або дещо більшим (прогнозовано на +5 %, всього 120 тисяч га)", - додали експерти.

Аграрій. Фото: кадр Youtube
Аграрій. Фото: кадр Youtube

В областях, де переважно сіють гречку, вже завершили пріоритетне гуманітарне розмінування, тож аграріїв закликали сіяти її.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Гречку можна сіяти одразу після розмінування тому, що це "санітарна" культура. Якщо поле розмінували у травні-червні, то на цій землі ви вже не посадите кукурудзу або цукровий буряк. А гречку можна сіяти спокійно", - заявив президент Асоціації Сергій Громовий.

Водночас, Громовий нагадав, що гречку вигідно виробляти, проте аграрії не хочуть збільшувати площі під неї, оскільки споживання залишається низьким. Він заявив, що його потрібно стимулювати із 2,5-3 кг на одного українця на рік до 5 кг. Також в УСПП повідомили, що у 2023 році не очікується сильних коливань цін на гречку.

"Зокрема, якщо інфляція чи курс долара в Україні не здійснить раптового стрибку, то значних змін у цінах не буде. Саме фіскальна та монетарна політика впливатимуть на коливання цін на продукти загалом і гречку зокрема", - наголосили в УСПП.

Гречка може подешевшати в межах 10-15%, але впливати на ситуацію буде попит на ринку, кошти аграріїв та багато інших факторів.

Гречка, супермаркет, фото: Знай.uа
Гречка, супермаркет, фото: Знай.uа

Нагадаємо, українці не побачать дешевих яблук до самого літа: стало відомо, що буде з цінами

Раніше ми писали про те, що в Україні супермаркети змінили цінники на свинину, курятину та сало.