У 2023 році на світовий ринок очікує найбільший дефіцит рису за останні 20 років. Зниження глобального виробництва крупи також призведе до зростання цін. Такі прогнози дає рейтингове агентство Fitch Solutions, пише CNBC.

Зазначається, що нестача рису спровокована війною в Україні та несприятливими погодними умовами у країнах-виробниках продукту – Пакистані та Китаї. Так, у другому півріччі 2022 року в КНР угіддя, на яких вирощувався рис, постраждали від сильних злив та повеней. Погана погода скоротила обсяги виробництва рису і в Пакистані – на 31%.

Рис і гречка. Фото: скрін youtube
Рис і гречка. Фото: скрін youtube

За оцінками експертів, глобальний дефіцит цієї крупи в 2023 році складе 8,7 млн. тонн. При цьому найбільший дефіцит рису у світі фіксувався майже 20 років тому – у 2004 році і тоді він становив 18,6 млн. тонн.

Рис. Фото: скрін youtube
Рис. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Прогнозується, що вже у 2024 році ситуація на світовому ринку почне стабілізуватися та дефіцит почне зменшуватись. При цьому на рівень профіциту ринок повернеться лише 2025 року.

Варто зазначити, що в Україні фіксується зростання цін на рис. За даними Мінфіну, довгий рис у середньому коштує 86,40 гривні за кілограм, що більш ніж на 2 гривні дорожче, ніж у березні. Інші види цієї крупи також ростуть у ціні.

Ціни на рис. Фото: скрін Мінфін
Ціни на рис. Фото: скрін Мінфін

Раніше портал Знай повідомляв, що в Україні рекордно подорожчало м'ясо, але є надія на здешевлення: у Мінагрополітики поділилися прогнозом.

Також наш портал інформував, дорожчають зі швидкістю світла: супермаркети перерахували ціни на сардельки та сосиски, недешеве задоволення.

Крім того, ми писали, що їжа стала розкішшю: як змінилися ціни на продукти за рік, дешевого не залишилося нічого.