Повномасштабна війна продовжується. Військовий стан – теж. Як і мобілізація, через що на вулицях та блокпостах досі можуть видавати повістки, з якими згодом потрібно прийти у військкомат для уточнення даних та проходження медкомісії.

Зараз варто поговорити про те, що якщо людина має відстрочку, їй все одно можуть вручити повістку на законних підставах – бо факт вручення – не є мобілізацією.

Мобілізація в Україні, фото protocol
Мобілізація в Україні, фото protocol

А зараз і зовсім Верховний Суд дійшов висновку (постанова від 8 вересня 2022 р. у справі №300/1263/22), що військовозобов'язані громадяни можуть навіть не звертатися до суду, щоб оскаржити факт вручення повістки.

За словами юристів Юридичного радника для ВПО, якщо ви вважаєте, що повістку було вручено з порушенням процедури, ви можете заперечувати це під час розгляду повістки як доказу у справах про притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

Тим часом тип і рівень відповідальності за відвідування порядку денного залежить від мети виклику до ТЦК та СП: перевірка облікових даних, співбесіда, направлення на медичну комісію або заклик на військову службу під час мобілізації.

Можна з точністю заявити про те, що ступінь відповідальності, за неявку у військкомат для проходження медкомісії після "направлення" або для перевірки облікових даних, відбувається за мотивами статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення - порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію ; статті 337 ККУ - ухилення від військового обліку або навчальних зборів.

Нез'явлення на порядку денному вважається злочином і карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Нагадаємо, адвокат пояснив, як чоловікам виїхати з України, незважаючи на мобілізацію: без порушення закону

Як повідомляв "Знай.uа", повідомлення від ТЦК про кримінальну відповідальність: адвокат пояснив, що це означає

Знай.uа писав, військовозобов'язаним пояснили, як не отримати величезний штраф через роботу: що важливо знати