Платники податків занижують доходи для несплати військового збору, Рахункова палата оприлюднила суму зібраних за 8 років коштів.

В Україні військовий збір запровадили у серпні 2014 року. За весь час, за даними Рахункової палати, до держбюджету надійшло 165,6 млрд грн від його сплати.

Податки в Україні, кадр з відео
Податки в Україні, кадр з відео

Попри те, що ставка збору в 1,5% незмінна, надходження військового збору зросли в 13,3 раза: з 2,5 млрд грн у 2014 році до 33,7 млрд грн у 2022 році. При цьому борг з військового збору на 1 січня 2023 року порівняно з 2020 роком збільшився на 94,7 млн ​​грн (з 278 до 372 млн грн).

За минулий рік військовий збір сплатили понад 760 тис. юридичних осіб та ФОПів, а також майже 311 тис. фізосіб за результатами річного декларування. Порівняно з 2019 роком кількість перших знизилася на 18%, других – на 32%. Одна з найвагоміших причин — призупинення діяльності та окупація окремих територій.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Військова форма, фото freepik
Військова форма, фото freepik

За інформацією Рахункової палати, дані щодо сплати військового збору є досить неповними, адже не враховують осіб, які отримують доходи від оренди нерухомості та отримання спадщини. Також податківці не мають доступу до інформації щодо отримання українцями переказів з-за кордону та доходу за кордоном.

Цікаво, що українці хитрять, що не сплачувати військовий збір, та навмисно занижують вартість елітних авто. Так Porshe, Infiniti, Tesla, які часто продають за ціною металобрухту. 658 авто продали за 2 млн грн, при цьому сплатили 30,7 тис. грн військового збору.

Авто на металобрухт. Фото: Youtube
Авто на металобрухт. Фото: Youtube

Tesla Model 3 з ринковою вартістю від 829 тис. грн продали за 5000 грн, сплативши 75 грн військового збору, занизивши її вартість у 116 разів.

Цікаво, що нещодавно економісти запропонували підвищити військовий збір до 45%, адже українці на ура сприйняли новину про повернення виплати військовим в тилу, не задумуючись, що на виплати потрібно мати фінанси.

Нагадаємо, ми писали, що штраф у 9920 тисяч: українцям нагадали про важливу процедуру, час спливає.

Як повідомляв "Знай.ua" бізнес в Криму, який всі 9 років наповнював бюджет рф: журналісти розкрили правду про Гетманцева.

Також "Знай.ua" інформував, українців навчили, як отримати пенсію за період безробіття.