Експерти роз'яснили українським громадянам, як періоди, коли людина отримує допомогу з безробіття, впливають на майбутній розрахунок пенсії та страховий стаж.

Про це повідомляє "На пенсії". Такі періоди справді враховуються у стажі та впливають на пенсійні виплати. Зокрема, це стосується спеціального коефіцієнта стажу: чим більший стаж, тим вища пенсія.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Відповідно до статті 24 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" періоди отримання допомоги з безробіття включаються до страхового стажу, якщо протягом цього часу українець підлягав загальнообов'язковому державному соцстрахування.

При розрахунку пенсії враховуються всі заробітки (доходи) особи, починаючи з 1 липня 2000 р., а також усі періоди, коли громадянин підлягав загальнообов'язковому страхуванню, тобто отримував офіційні виплати.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

У процесі "оптимізації" зарплати (стаття 40 зазначеного закону) можуть бути виключені до 60 календарних місяців страхового стажу поспіль, якщо їхня сумарна тривалість не перевищує 10% від загального страхового стажу. Вибір таких періодів здійснюється за бажанням особи, яка подала заяву на призначення пенсії.

За бажанням громадянина можуть бути виключені термінова військова служба, навчальний процес, догляд за особою з інвалідністю (і так далі), страховий стаж під час карантину та під час воєнного стану.

Нагадаємо, пенсіонери за кордоном: чи мають право на українську пенсію ті, що втекли від війни

Як повідомляв "Знай.ua", вистачить скаржитися, допоможіть грошима: у ПФУ розповіли, як працюватимуть меценатські пенсії

Знай.ua писав, українців звільнили від популярного податку: хто може не платити