Чимало українців до 1 травня мають подати декларацію про доходи до податкової служби. Це стосується біженців, інвесторів та осіб, які здають нерухомість в оренду, або тих, хто отримує будь-які інші доходи.

Щорічно слід звітувати про доходи, отримані у попередньому році. Декларацію слід подати до 1 травня, а податок сплатити до 1 серпня. Про церозповівадвокат Богдан Янкив.

Гроші, гривні: фото informator.ua
Гроші, гривні: фото informator.ua

Найбільше кого це стосується серед українців — тих, хто перебуває за кордоном, і зареєстрований як біженець. Якщо ви біженець та отримували гроші за кордоном, потрібно заповнити податкову декларацію в Україні. Це вимога законодавства.

До 1 травня потрібно звітувати про доходи за попередній 2022 рік. І якщо ви були іноземні, потрібно заповнити декларацію. Це стосується тих, хто досі проживає в іншій державі та вже повернувся. Важливо, якщо це соціальні виплати за кордоном — в Україні вони не оподатковуватимуться, проте засвітити в нашій податковій їх необхідно. Це можна зробити онлайн чи офлайн – тобто прийти до інспекції.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Податки, фото: кадр з відео
Податки, фото: кадр з відео

Отже, декларацію подають такі фізособи:

  • звичайні громадяни, які не мають статусу підприємця, але одержали у звітному році певні види доходів, які підлягають обов'язковому декларуванню (перелік таких доходів – див. далі);
  • фізособи-підприємці (ФОП) загальної системи оподаткування (п. 177.5 ПКУ);
  • фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність (п. 178.4 ПКУ);
  • фізособи-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання (п. 179.3 ПКУ);
  • фізособи, які бажають отримати податкову знижку (п. 166.3 ПКУ);
  • фізособи-іноземці, які стали у звітному періоді резидентами України (пп. 170.10.4 ПКУ).

Якщо біженці або ті, хто проживає в іншій країні, працюють і отримують додатковий дохід, слід сплатити податок 19,5%, з яких 1,5% йде на військовий збір.

Слід зазначити, що податки працюючим можна скоротити. Для цього взяти довідку про сплачені податки за кордоном. Надати документ в українську податкову та сплатити лише різницю від податку.

У разі не заповнення декларації настає фінансова чи адміністративна відповідальність. Штраф – від 51 гривні до 340 гривень. Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження чи накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподаткованих мінімумів. Нагадаємо, минулого року неоподатковуваний мінімум становив 1240 грн, тобто штраф зростає від 3720 до 9920 грн.

Нагадаємо, ми писали, що як українцям отримати у спадок майно з окупації: нюанси та необхідні документи.

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні пояснили, чи буде "повна мобілізація" для перемоги на війні.

Також "Знай.ua" інформував, як виглядає супербюджетний кабріолет на базі ЗАЗ-968 ідеальний для літніх поїздок.