Жителі сіл та дачних кооперативів можуть найближчим часом сильно постраждати у фінансовому плані. Є ймовірність, що за буріння водяних свердловин запровадять великі штрафи. Справа в тому, що нардепи в парламенті вирішили запровадити ліцензування діяльності з видобутку підземних вод.

У Верховній раді вже зареєстрували відповідний законопроект №9020 від 16:02.

Про це розповів у своєму новому відео на YouTube юрист Тарас Никифорчук.

Буріння свердловин, скріншот: YouTube
Буріння свердловин, скріншот: YouTube

Автори ініціативи дійшли висновку, що ухвалення законопроекту дозволить регулювати діяльність із буріння артезіанських свердловин, дозволить їх ліквідацію та/або тампонування, а також попередить проблеми у санітарно-технічному стані підземних вод після припинення експлуатації свердловин.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За буріння свердловин без ліцензії передбачено значні штрафи для ФОПів, посадових осіб організацій та підприємств – від 17 тис. грн до 34 тис. грн. Повторне порушення законодавства спричинить штрафи у розмірі від 34 тис. грн до 51 тис. грн.

За незабезпечення ліквідаційного санітарно-технічного тампонажу свердловин для видобутку підземних вод після припинення їхньої роботи запропоновано штрафи на посадових осіб організацій та підприємств у розмірі від 34 тис. грн. від 51 тис. грн. За повторного порушення протягом року штрафи зростуть до сум від 51 тис. грн до 68 тис грн.

Буріння свердловин, скріншот: YouTube
Буріння свердловин, скріншот: YouTube

Чи можуть українців штрафувати за буріння та використання водних свердловин

"Природні ресурси є об'єктами права власності українського народу. Право власності здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України. Кожен громадянин має право користуватися природними об'єктами згідно із законом", - зазначив правозахисник.

Никифорчук наголосив, що український народ має право користуватися природними багатствами, які є на території нашої країни.

"Виходять якісь посередники у вигляді народних депутатів, ухвалюють посередницький закон і позбавляють нас елементарного права собі на дачній ділянці викопати та отримати воду. Більше того, накладаючи ще штрафи. Я схиляюся до того, що це більше стосується об'єктів господарювання – якщо вони займаються діяльністю, пов'язаною з бурінням свердловин, їм необхідно буде отримувати платні ліцензії. Але цілком можливо, що вони можуть це і на людей поширити, і скажуть кожному робити ліцензію. Нічого в нашій чудовій державі я не дивувався б", - зазначив юрист.

Тарас Никифорчук наголосив, що якщо у депутатів не вистачає коштів, їм потрібно шукати інші джерела їхнього одержання, а не доїти простий народ.

Нагадаємо, 340 гривень не вистачить, посадять: українських водіїв почали карати за відсутність техогляду.

Раніше повідомлялося, що в Європі біженцям потрібно сплатити податки: Гетьманців бачить "добрий привід" стягнути ще - економіст.

Також, жінка вирішила інтимно порадувати двох чоловіків прямо біля дитячого майданчика у парку.