Під час розрахунку пенсії в Україні враховуються дві ключові складові: середня заробітна плата пенсіонера та його страховий стаж.

Проте третім важливим аспектом, що впливає на розмір пенсії, є вік пенсіонера. Існує мінімальна пенсійна сума, яку може отримати пенсіонер певного віку.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Щоб отримати пенсію у віці 60 років, українцям потрібно мати щонайменше 30 років страхового стажу. Вимоги до стажу зростатимуть щорічно, досягаючи 35 років у 2028 році.

Нині в Україні багато пенсіонерів мають страховий стаж менше 35 або навіть 30 років, оскільки їм доводилося йти на пенсію за іншими законами та нижчими вимогами до стажу.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Постанова Кабінету Міністрів №168 від 24.02.2023 "Про індексацію пенсійних та страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році" передбачає такі додаткові гарантії пенсійного забезпечення для громадян, які належать до певних вікових категорій та мають достатню страховий стаж

Зокрема це стосується українців 65 років і старше, які мають страховий стаж не менше 30 років для жінок, і для чоловіків — 35 років). Їхній мінімальний пенсійний розмір не повинен становити менше 3120 гривень.

Нагадаємо, чому українці можуть залишитися без пенсії: на що слід звернути увагу

Як повідомляв "Знай.uа", кому з українців автоматично призначатимуть пенсію: у Раді ухвалили закон

Знай.ua писав, українці не отримають щорічні виплати в травні: як вирішили питання у Верховній Раді