Повномасштабна війна, розпочата росіянами, триває вже другий рік - мільйони українців досі перебувають у Європі, Америці та інших континентах, втікши від збройної агресії окупантів.

За рік програми підтримки біженців у різних країнах змінюються щодо житлових питань та виплат.

Українські біженці у Польщі. Фото: скрін youtube
Українські біженці у Польщі. Фото: скрін youtube

Наприклад, у Польщі понад 80 тисяч осіб проживають у готелях, пансіонатах, дитячих таборах. З 1 березня нові правила передбачають оплату проживання біженцями у таких "центрах". Ті, хто живе більше 120 днів, повинні віддати 50% вартості (але не більше 40 злотих на день).

З травня після 180 днів ця частка зросте до 75% (максимум 60 злотих). Винятки стосуються тих, хто не має фінансових коштів і не може працювати – матері з малечею, пенсіонерів, осіб з інвалідністю.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Біженці в Польщі. Фото: Youtube
Біженці в Польщі. Фото: Youtube

Українські біженці зі статусом захисту "S", які проживають на соціальній допомозі у Швейцарії, повинні перевірити свої активи, включаючи автомобілі, гроші та цінності. Наприклад, нашим людям потрібно продати автомобілі, якщо їхня вартість перевищує норму. У Люцерні, якщо активи перевищують 4 000 франків на особу або 10 000 франків на сім'ю, їх слід продати. Залежно від суми від продажу авто, соцдопомогу призупинять на якийсь час.

31 березня 2023 р. у Чехії завершується термін реєстрації для продовження тимчасового притулку. Українці, які не зареєструвалися в МВС, після цього терміну втратять статус і допомогу від центру зайнятості. Українцям потрібно буде орендувати окреме житло, бо чеським сім'ям, які прийняли біженців "безоплатно", припинять виплати. Їх збережуть лише тим, хто мешкає з українцями "під одним дахом".

Нагадаємо, біженці можуть розслабитись? Декларацію про доходи подавати не обов'язково

Як повідомляв "Знай.ua", українців попередили про виплати 6 600 грн: що потрібно знати

Знай.ua писав, біженців з України масово позбавляють статусу UKR і всіх виплат у Польщі: у небезпеці і ті, хто не виїжджає з країни