Для всіх наших читачів, які уважно стежать за платіжками від постачальників електрики, є дуже важливі новини. Справа в тому, що в Україні тариф для побутових споживачів у разі підвищення до ринкового рівня може становити близько 5-7 грн/кВт*год.

На даний момент при споживанні до 250 кВт * год електроенергія коштує 1,44 грн, а при споживанні понад 250 кВт * год - 1,68 грн за кожну кіловат-годину. Однак, щоб отримати шанс потрапити до Євросоюзу, необхідно відмовитися від ручного регулювання тарифів.

Про це в деталях розповів експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп, пише "Фокус".

Ціни на електрику, кадр з відео
Ціни на електрику, кадр з відео

"Об'єктивно розрив між встановленою ціною та реальною вартістю електроенергії зростає", - заявив Андріан Прокіп.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, сьогодні в Україні потрібно ставити питання, чи відбудеться перехід до ринкового ціноутворення чи ціни на електроенергію, як і раніше, регулюватимуться державою.

Електроенергія. Фото: Youtube
Електроенергія. Фото: Youtube

"Якщо Україна має намір вступити до Євросоюзу, то державі слід терміново відмовитися від встановлення цін на електроенергію та найближчим часом переходити до ринкового ціноутворення", – переконаний Володимир Омельченко.

Експерти заявили, що підвищення цін на електроенергію для населення назріло вже давно і в самому Кабінеті міністрів України збиралися таке підвищення провести навесні 2022 року, проте напад Росії змусив уряд переглянути плани.

Електроенергія. Фото: Zik.
Електроенергія. Фото: Zik.
Електроенергія. Фото: Zik.

Юрій Корольчук, співзасновник Фонду енергетичних стратегій, зазначив, що в Україні сьогодні ціна електроенергії для населення нижча за тариф на розподіл електроенергії, який оплачують енергокомпанії.

"Тариф на розподіл сьогодні десь 2,2 грн. Тариф для населення, якщо оцінювати всі витрати компаній, а саме так можна порахувати ринкову вартість, має бути близько 5-7 гривень за кіловат-годину", - розповів експерт.

Нагадаємо, підвищення цін на газ, воду та електроенергію: коли українці заплатять 235 гривень за куб гарячої води.

Раніше повідомлялося, що "Київстар" зізнався, що ховає від абонентів дешеві тарифи: "Пакети не потрібні, йде дискримінація".

Також, українці можуть втратити право на отримання пенсійних виплат: у яких випадках.