Українцям відповіли, чи можна оформити пенсію за віком, якщо вони зараз перебувають за кордоном і детально пояснили, як це зробити.

Актуальну інформацію опублікувало Міністерство соціальної політики України. У відомстві повідомили, що українці, які через війну або з інших причин, виїхали за кордон та набули там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно, за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

"Для цього потрібно зайти на вебпортал (https://portal.pfu.gov.ua/) та вибрати вкладку "Заява про призначення пенсії", ознайомитись з інформацією, яка з'явиться на екрані, і потім перейти за посиланням "Вхід"", - йдеться у повідомленні. Мінсоцполітики

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

У Мінсоцполітики пояснили, що увійти до особистого кабінету можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), отримати який можна безплатно й онлайн, виконавши декілька нескладних кроків (описаних у відеоінструкції bit.ly/3ZX31ne)

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Які дії потрібно виконати після входу:

  1. У розділі "Щодо пенсійного забезпечення" оберіть вкладку "Заява на призначення пенсії". Дайте згоду на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про опрацювання Вашої заяви. Натисніть "Продовжити" та оберіть вид пенсії, наприклад – "Пенсія за віком".
  2. Дайте відповіді на питання анкети-опитування для заповнення атрибутів звернення та надайте згоду на передачу та обробку своїх персональних даних (поставте позначку);
  3. Прикріпіть скан-копії необхідних документів, підготовлених згідно з вимогами щодо сканованих копій документів за наведеним перед формуванням заяви переліком.

Далі на крані повинна з'явитися повна форма заяви про призначення пенсії. При необхідності форму заяви можна відредагувати. Наприкінці заява підписується за допомогою КЕП. Після чого її потрібно відправити до ПФУ, натиснувши кнопку "Підписати та відправити до ПФУ".

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати