Українці пережили непросту зиму в умовах війни. Ситуація ускладнювалася через атаки окупантів, які дуже пошкодили енергосистему країни. Влада разом із фахівцями розробляють методи для посилення її захисту.

Про те, як держава планує захищати енергетичну інфраструктуру від ударів ворога, розповів виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк в ефірі "Громадське радіо" .

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

"Переважно ми говоримо про великі трансформаторні та розподільчі станції, лінії електропередач. Є два способи захисту енергетичної інфраструктури: протиракетні системи, будівництво захисних підземних бункерів, де можна розміщати найкритичніше та найважливіше обладнання", - повідомив Павлюк.

Однак більш детальна інформація закрита для загального доступу, оскільки це питання безпеки, насамперед. Експерт зазначив, що ворог може використати такі знання для своєї вигоди та навіть для коригування наступних атак.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також Павлюк заявив, що витрати на захист енергооб'єктів враховуватимуться в тарифі на передачу ресурсу, тому ціни на електроенергію та газ можуть різко зрости до наступного опалювального сезону.

Платіжки. Фото: скрін youtube
Платіжки. Фото: скрін youtube

Він бачить два сценарії розвитку подій:

  • держава може платити виробникам енергії за те, що вони продають дешевше
  • держава може давати додатково гроші вразливим споживачам, які не мають достатньо коштів, щоб заплатити за те, щоб купити цю енергію на ринку

"Побудова захисту енергоінфраструктури підвищить вартість електроенергії. Це 100%", - підсумував Павлюк.

Брак електроенергії. Фото: YouTube
Брак електроенергії. Фото: YouTube

Нагадаємо, обіцянки не для всіх: українцям втричі збільшили тарифи на воду

Як повідомляв Знай.ua, українці готують до чергового зростання цін на продукти: чому інфляція може прискоритися