Вторгнення рф призвело до того, що багато українців були змушені покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами. Влада обіцяє виплачувати грошову допомогу українцям зі статусом ВПО, але у лютому виплати затримали.

У Мінсоцполітики пояснили, чому багато вимушених переселенців не отримали виплати на проживання, або отримали їх з затримкою. За інформацією відомства, здійснювалась додаткова верифікація і уточнення даних щодо виплат для ВПО, які минулого року знаходились у старих інформаційних системах.

Виплати. Фото: Youtube
Виплати. Фото: Youtube

Відтепер, зазначають у Мінсоцполітики, виплати будуть відбуватися автоматизовано, через платформу Єдині інформаційні системи соціальної сфери (ЄІССС).

Нагадаємо, раніше затримку пояснювали виплатами першочергових соцвиплат.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Саме через це, та через час, якого потребували працівники соцсфери для навчання роботи з ЄІССС відбулася затримка.

Також пресслужба Мінсоцполітики повідомляє, що виплати формуються у різні числа місяця:

Оскільки реєстри на виплати для ВПО формуються щомісячно до 2, 12 та 22 числа кожного місяця на підставі списків, отриманих від органів соцзахисту населення, то внутрішньо переміщені особи можуть отримувати допомогу в різні періоди. На час нарахування і виплати допомог впливає те, чи вчасно органи місцевої влади подають реєстри на виплати до ЄІССС.

Якщо переселенцю тривалий час не надходять виплати, тоді потрібно особисто звертатися для зʼясування причини затримки виплат.

Виплати ВПО, фото Хвиля
Виплати ВПО, фото Хвиля

Працівники УСЗН перевірять правильність внесення даних і, за необхідності, виправлять допущені помилки. Дізнатися точні контактні дані УСЗН можна на сайтах Обласних державних адміністрацій.

Нагадаємо, ми писали, що "Ощадбанк" влаштував пенсіонерам та ВПО неприємний "сюрприз": виїхати за кордон не вийде.

Як повідомляв "Знай.ua" українців попередили про затримку виплат для ВПО: коли чекати гроші

Також "Знай.ua" інформував у 2023 знову можна отримати допомогу від ООН у розмірі 6600 грн: хто підійде.