В Україні прогнозують зростання споживчої інфляції. Цей показник за зиму 2023 року вже становить 26% порівняно з минулим роком. Однак подорожчання продуктів буде помірним, оскільки економіка країни потихеньку відновлюється, а попит покупців зростає.

Про це йдеться у огляді інфляції Мінекономіки за січень 2023 року. Українців готують до її прискорення, але у спокійних темпах. Однак це може бути тільки в тому випадку, якщо не буде сильних руйнувань критичної інфраструктури, але підвищений попит споживачів зіграє свою роль.

Супермаркет, скріншот: YouTube
Супермаркет, скріншот: YouTube

У Міністерстві зазначили, що на дисбаланс в економіці спровокували також інші фактори – закриття підприємств, проблеми на ринку праці та в енергетичній сфері, труднощі з постачанням сировини, матеріалів тощо.

На початку 2023 року темпи інфляції залишалися стабільними і майже ніяк не змінилися з попереднього місяця - 0,8% за місяць (0,7% у грудні 2022 року), але водночас річні темпи сповільнилися до 26% (з 26,6%) %).

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Динаміку споживчих цін, як зазначають експерти, визначають ті самі чинники за останні місяці 2022 року. Регулярні атаки окупантів продовжують бити прямо по гаманцях українців, але попит при цьому залишається стриманим, а все зруйноване своєчасно відновлюється.

Українці на вулиці, фото: Знай.ua
Українці на вулиці, фото: Знай.ua

Нагадаємо, чому долар почав різко дешевшати: експерт з НБУ розповів, чого чекати надалі

Раніше ми писали про те, як зміниться доплата за вік пенсіонерам із березня 2023 року: пояснення Мінсоцполітики