Українські пенсіонери очікують на весняну індексацію виплат, яка може збільшити пенсії на 20%. Втім, загальний розмір підвищення може виявитися нижчим від зазначеного відсотка. Про це повідомляє "Пенсійний кур'єр".

Вже 1 березня в Україні відбудеться перерахунок пенсій, призначених за нормами Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Оскільки за рік повномасштабної війни інфляція сильно знецінила пенсії українців, то їх проіндексують на 20%.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Однак це зовсім не означає, що виплати всіх, хто підпадає під індексацію, збільшаться на 20%. Наголошується, що на цей відсоток збільшується показник зарплати, який підставляється у формулу розрахунку пенсії. Тобто зростає не вся сума пенсії, а лише один із показників, що враховується при її розрахунку.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Отже, реальне підвищення може бути менше 20%, адже в кожному окремому випадку все залежить від багатьох факторів, таких як вид пенсії, розмір зарплати, кількість страхового стажу та інше.

Раніше портал Знай повідомляв, кому ще не потрібно чекати на пенсійний вік: яка категорія українців може отримувати виплати та пільги з 50 років.

Також наш портал інформував, деяким українцям можуть припинити нарахування соцвиплат: що потрібно зробити, щоб не залишитись без допомоги.

Крім того, ми писали, голова ПФУ розповів про мінімальні пенсії у 2023 році: на що розраховувати пенсіонерам.