Українським дітям, які вимушено залишили рідні домівки через війну з росією, реєструватимуть місце проживання за спрощеною процедурою, що суттєво полегшить завдання з виплатами та пільгами.

Відповідний законопроект Верховна Рада ухвалила 24 лютого. Він націлений на посилення прав дітей зі статусом внутрішньо переміщених осіб (ВПО), як передають у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Переселенці, фото: mistovechirne.in.ua
Переселенці, фото: mistovechirne.in.ua

Відповідно до змін, на період тимчасової окупації неповнолітнім дітям, батькам або іншим законним представникам надаватимуть офіційну реєстрацію за місцем проживання.

Завдяки цьому українці зі статусом ВПО зможуть скористатися соціальними, адміністративними та іншими послугами. Раніше це було неможливо через відсутність прописки, оскільки багато хто переїхав із зон бойових дій у більш безпечні регіони.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Статус ВПО, фото dnipro.tv
Статус ВПО, фото dnipro.tv

Тепер переселенці на підставі прописки та довідки ВПО отримуватимуть державну допомогу в повному обсязі, а також користуватимуться різними пільгами. Їм частково компенсують витрати на оренду житла, спростять доступ до медичних послуг. Щомісячні виплати збереглися з 2022 року у такому розмірі:

  • 3000 грн на кожну дитину та людину з інвалідністю;
  • 2000 грн на кожну особу старше 18 років.

Гроші, фото Уніан
Гроші, фото Уніан

Нагадаємо, чи можна видихнути? У НКРЕКУ вирішили, що буде з тарифами на світ для українців

Раніше ми писали про те, що українцям нагадали, кому необхідно "оновити" пенсію, субсидію та пільги