В Україні через підступне вторгнення російських окупантів багато громадян пенсійного віку або ті, кому залишилося до заслуженого відпочинку зовсім небагато, були змушені залишити свої будинки, рідні населені пункти та деякі, навіть роботу.

Є питання, що робити в такому випадку, якщо до пенсії залишилося зовсім трохи, але стажу все одно не вистачає, а на роботу вже повернутися неможливо.

На це запитання відповіли представники Пенсійного фонду України.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

За словами фахівців, насамперед потрібно укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Інструкція з купівлі стажу

Придбати стаж можна, якщо офіційно ти не працював(-ла) у певні періоди з 01.01.2004 року, а також не належав(а) до категорії застрахованих осіб. За період до 2004 року придбати стаж неможливо.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Договір про добровільну сплату єдиного внеску ти можеш укласти за місцем проживання. Для цього зверніться до податкового органу з необхідним пакетом документів:

- заява встановленої форми,

- копія трудової книжки, якщо вона є,

- витяг із системи персоніфікованого обліку (ОК-5),

- копія документа, що засвідчує особу.

Щоб купити стаж, необхідно оформити договір та сплатити єдиний соціальний внесок (ЕСВ). Він не може бути меншим від мінімального страхового внеску, тому на сьогоднішній день сума щомісячного платежу дорівнюватиме 1430 грн.

Нагадаємо, українські пенсіонери отримають доплати: названо конкретні суми для різних категорій.

Раніше повідомлялося, пенсії "підтягнуті" навіть тим, кому не планували: у Мінсоцполітики розповіли про весняну індексацію.

Також, як в Україні дружинам військовослужбовців підтвердити робочий стаж: важливі нюанси.