Українцям нагадали, що відкриття е-лікарняного здійснюється автоматично в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації про медичний висновок.

Відповідний висновок створюється лікарем, до якого звернулася людина (наказ МОЗ України від 17.06.2021 №1234 "Про затвердження Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності"). Детальніше про це пояснюється у новому дописі на офіційній фейсбук-сторінці Пенсійного фонду України.

"Сформований листок непрацездатності надходить в кабінет страхувальника, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.", - йдеться у повідомленні. Пенсійний фонд України

Лікарняні. Фото: скрін youtube
Лікарняні. Фото: скрін youtube

Як повідомили у ПФУ, листок непрацездатності може мати такі статуси: "Закритий", "Готово до сплати", "Помилково сформований", "Недійсний" та "Оплачений". Відповідно, щоб ефективно працювати з листком непрацездатності, потрібно розуміти, що означає кожен такий статус.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Що означають статуси листка непрацездатності:

1. "Закритий". Це статус, якого електронний лікарняний набуває з дня свого формування (відкриття) в Електронному реєстрі листків непрацездатності. По електронних лікарняних з таким статусом ще не можна нараховувати кошти. Навіть якщо статус зміниться раніше, варто зачекати, адже протягом семиденного періоду до лікарняного можуть вноситися зміни.

Статус "закритий" змінюється на "готово до сплати" через сім днів після дати:

  • закриття (закінчення строку дії медичного висновку) — для лікарняних по тимчасовій непрацездатності;
  • відкриття (початок строку дії медичного висновку) — для лікарняних по вагітності та пологах.

Лікарняні. Фото: Youtube
Лікарняні. Фото: Youtube

2. "Готово до сплати". Вказує на те, що страхувальник може працювати з листком непрацездатності та нараховувати кошти. Роботодавець має сформувати на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заяву-розрахунок на фінансування відповідного виду допомоги та надіслати її до Фонду.

3. "Помилково сформований". Цей статус може отримати листок непрацездатності, якщо медичний висновок, на підставі якого його було сформовано, створено з помилками. Лікар протягом 7 днів повинен створити коректний медичний висновок, на підставі якого буде створено новий е-лікарняний. А попередній, із неточними чи некоректними даними, отримає статус "Помилково сформований". Виплати по таких електронних лікарняних не проводяться.

4. "Недійсний". Е-лікарняний, створений на підставі медичного висновку за іншою категорією, період непрацездатності за яким не виходить за межі періоду непрацездатності за раніше створеним лікарняним.

5. "Оплачений". Статус, якого листок непрацездатності набуває після того, як страхувальнику на спеціальний рахунок для зарахування страхових виплат надсилаються кошти для здійснення відповідних виплат застрахованій особі.

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати