Експерт з питання ЖКГ Олег Попенко розповів, якими здирницькими методами користуються монополісти у житлово-комунальній сфері.

У випуску програми Юрія Романенка на Youtube, експерт з житлово-комунальних питань Олег Попенко розповів, чому українцям нараховують до сплати шалені суми за електроенергію, у той час, коли ті не споживали електроенергію, або взагалі виїхали за кордон, як біженці, навіть тим, у кого будинки були зруйновані.

Платіжки. Фото: скрін youtube
Платіжки. Фото: скрін youtube

Про нарахування неіснуючих боргів

За словами Попенка, такий механізм був прописаний у законодавстві, і тепер, якщо домогосподарство вчасно не передало показники електроенергії, води та газу, їм нараховують середній показник споживання. І якщо вчасно не звернути на ці борги уваги, то компанія може передати справу до суду, і виконавча служба буде переслідувати людину за неіснуючі борги.

Щоб уникнути цього, варто звірити показники лічильників та вчасно передавати їх, як того вимагають надавачі послуг.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За словами Олега Попенка, звіряти показники лічильників у прифронтових зонах практично нереально, тому ті люди, які виїхали, повинні бути готовими до заборгованостей, та до того що їм прийдеться виправдовуватися, надавати документи, та доводити, що вони не споживали послуги.

Електронні лічильники. Фото: Youtube
Електронні лічильники. Фото: Youtube

Про підвищення тарифів

Олег Попенко зазначає, що в інформаційному полі почали з'являтися "експерти" які розповідають, що потрібно збільшувати тарифи, щоб відновлювати зруйновану інфраструктуру. Він впевнений, що це відверта маніпуляція і, відверто кажучи, брехня. Такі суми, які потрібні для відновлення зруйнованих об'єктів ніколи не зможуть покрити тарифи.

Він зазначив, що законодавство прописане вигідно для монополістів, які пори війну продовжують висмоктувати з українців останні копійки.

На думку експерта, наразі підвищувати тарифи для українців немає сенсу, адже через війну, велику кількість біженців, втрату багатьма українцями роботи, платоспроможність українців не витримає такого навантаження. Борги за комунальні послуги, як наразі ніхто не оприлюднює у разі підвищення тарифів лише зростуть.

Нагадаємо, ми писали, що простим українцям можуть підняти тариф на світло у 4 рази: вже навесні можуть чекати на нові ціни.

Як повідомляв "Знай.ua" українські репетитори зобов'язані сплатити податок у 2023 році: у якому розмірі та як це зробити.

Також "Знай.ua" інформував, обдеруть до нитки: за несплату боргів можуть конфіскувати навіть брудний посуд українців.