2022 рік запам'ятався українцям не лише початком війни, а й шаленим зростанням цін на продукти харчування. Подорожчало практично все, і цілком зі зрозумілих причин, але багатьох цікавить, чого чекати вже цього року, у найближчі місяці.

На хвилююче питання про те, чи підвищуватимуться ціни на продуктовий кошик, відповів економіст Олег Пендзин в ефірі "Сніданку з 1+1". Протягом минулого року все подорожчало в середньому на 30%, незважаючи на прогнози експертів на початку вторгнення.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Насамперед варто відзначити, що в Україні нарешті пішли на спад ціни на пальне, але економіст попередив, що це ніяк не позначиться на вартості продуктів, оскільки інші складові собівартості лише дорожчають.

"Доля вартості пального у собівартості продуктів є невеликою: 2-3%, максимум до 5%. У межах тих цифр, зниження ціни на продукти дасть 0,1-0,2%, що жодним чином не відобразиться на ціні. Постійно ростуть інші складові собівартості продуктів. Максимум - це ціни будуть трішки повільніше рости", - зазначив він.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

У багатьох також можуть з'явитися побоювання з приводу зростання цін на овочі та фрукти, оскільки на ринку є велика частина імпортної продукції з Туреччини, а нещодавно там стався потужний землетрус. Однак, як повідомив Пендзин, це також не вплине на ситуацію, бо Україна знайде інші джерела постачання.

"У мене немає очікувань, що ціни на овочі у зв'язку із землетрусом в Туреччині будуть рости. Туреччина не одна виробляла їх. Якщо будуть проблеми із постаачанням з Туреччини, дуже швидко це місце займуть Поляки, країни Балкан.."- заявив економіст.

Нагадаємо, українці заплатять новий податок за квартиру, по 97 грн з квадрата

Раніше ми писали про те, що в Україну мчить рання та тепла весна, прогноз народного синоптика