У лютому 2023 року ціни на какао-боби сягнули 2700 доларів за тонну, що є максимумом з аналогічного періоду минулого року. Таке подорожчання пояснюється обмеженою пропозицією продукції на світовому ринку. В результаті цінники на шоколад можуть злетіти і в Україні. Про це повідомляє видання Trading Economics.

Виробники шоколаду зазначають, що запаси какао-бобів помітно знизилися, і зараз обсяги продукції дуже обмежені. Наприклад, моніторинг біржі ICE показав, що в американських портах запаси сировини вже знаходяться на мінімумі за 9,5 місяця.

Солодощі. Фото: скрін youtube
Солодощі. Фото: скрін youtube

Водночас, у країнах ЄС ситуація ще складніша — запаси впали до 10-місячного мінімуму.

Шоколад. Фото: скрін youtube
Шоколад. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Якщо вірити попереднім підрахункам, то дефіцит сировини для шоколаду може досягати 150 тисяч тонн. На даний момент ф'ючерси, що найбільш активно торгуються, на какао-боби знаходяться на рівні 2700 доларів за тонну, а це рекордний показник, якщо порівнювати з лютим 2022 року.

До речі, наприклад, у мережі супермаркетів Novus ціни на популярний шоколад зараз варіюються в діапазоні 33-69 гривень за 85-100 грамову плитку.

Ціни на шоколад у NOVUS. Фото: скрін NOVUS
Ціни на шоколад у NOVUS. Фото: скрін NOVUS

Як може змінитися вартість продукції у разі подорожчання, поки що невідомо.

Раніше портал Знай повідомляв, хліб, соняшникову олію та сіль більше не можна купити за старими цінами: скільки коштують зараз популярні продукти.

Також наш портал інформував, у магазинах не проштовхнеться: українцям пообіцяли зниження цін на популярні продукти.

Крім того, ми писали, салати та борщ почекають до весни: що найбільше подорожчало з овочів та фруктів в Україні.