Цього року громадянам України за свої будинки та квартири доведеться сплачувати податок за новою формою. Нововведення вигадали у Міністерстві фінансів України. Ще що відразу впадає у вічі, так це те, що доведеться заплатити податок ще й за минулий 2022 рік.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Державної податкової служби.

Українці, фото Знай.ua
Українці, фото Знай.ua

Цей податок стосується насамперед власників квартири, площа якої складає від 60 квадратів, та будинки площею від 120 квадратів.

Якщо є і квартира і будинок, то їхня загальна площа не повинна бути більшою за 180 квадратів. Є ще одна новація: не потрібно сплачувати податок за нерухомість, яка перебуває в окупації чи зоні бойових дій.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Податок на квартири та будинки повністю залишається у бюджеті населеного пункту. Тому органам місцевого самоврядування дозволяють зменшувати розмір податку (збільшити не можна). У законі вказані "рамки". Хоча найчастіше місцева влада ці "рамки" і використовує для нарахування податків.

Українці на вулиці, скріншот: Youtube
Українці на вулиці, скріншот: Youtube

Розмір податку не може становити більше ніж 1,5% мінімалки за звітний рік. 2023-го платять за 2022-й, тому йдеться про 97,5 грн за квадратний метр понад норму.

Наприклад, якщо у вас у власності знаходиться квартира площею 90 квадратних метрів, заплатити потрібно лише за 30 квадратів (90 мінус 60). За різницю, між "нормою" та фактичною площею. Сума становитиме 2925 грн (97,5 грн за кожний квадрат).

Тим не менш, є важливий нюанс, який необхідно враховувати при розрахунку суми податку. Якщо ваша квартира розділена між членами сім'ї, наприклад, між вами та дружиною по 45 квадратів, податок платити не потрібно.

Нагадаємо, у новій квартирі не буде субсидії: українцям розповіли, як операції з нерухомістю впливають на допомогу.

Раніше повідомлялося, що встигнути, поки дають: як в Україні працює новий формат отримання субсидій.

Також, до 600 гривень на місяць: хто з українців отримає солідну надбавку до пенсії, є кілька умов.