Тарифи на комуналку в Україні хоч і не зростають у геометричній прогресії через мораторій, але й зарплати збільшуються значно повільніше, а ціни на продукти злетіли до небес.

У зв'язку з цим перед багатьма українцями постає питання: як заощадити на платіжках. На порталімайстер-аназвали найефективніші способи, які допоможуть зменшити суми у платіжках.

Електроенергія

Найоптимальніший спосіб зменшити суми в платіжках за "світло" - встановити спеціальний електролічильник, який працює за принципом день/ніч. Цей прилад може перемикатися в різні режими, за рахунок чого окремо враховується електроенергія, витрачена у денний та нічний період. Вночі електроенергія набагато дешевша.

Платіжки, фото: скріншот з відео
Платіжки, фото: скріншот з відео

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також допоможуть заощадити енергозберігаючі лампочки. Якщо в середньому лампа розжарювання споживає близько 175 кВт/год, світлодіодна – близько 15 кВт/год. Різниця дуже відчутна.

Вода і газ

Важливо встановити лічильник, який допоможе контролювати кількість споживаної води та економити там, де це можливо. У випадку з газом також необхідно обов'язково мати лічильник. Нехай і доведеться трохи вкластися, щоб встановити, але це окупиться. Особливо вигідною така установка буде у квартирі, де проживає кілька осіб, оскільки стандартний норматив щодо газу формується з урахуванням кількості мешканців у приміщенні.

Платіжки, фото: скріншот з відео
Платіжки, фото: скріншот з відео

Опалення

Суми в платіжках за опалення в холодну пору року найвищі, але можна заощадити і на цьому. Втім, доведеться постаратися. Насамперед подбає про те, щоб житлове приміщення було максимально енергоефективним. Для цього потрібно замінити вікна у будинку на пластикові або заклеїти рами на вікнах папером чи утеплювачем. Це допоможе заощадити до 30% на опаленні. Крім того, можна утеплити та засклити балкон, а також утеплити фасад.

Нагадаємо про привід для радості: в Україні ціни на пальне активно знижуються – якою буде ситуація навесні.

Раніше ми повідомляли, що перераховуйте, не відходячи: банкомати ПриватБанку видають не повні суми, довести нереально.