Українська гривня за рік знизилася на дві сходинки вниз, та тепер займає четверте місце з кінця у списку недооцінених валют світу, згідно з даними Індексу Біг Мак.

Минулого року гривня була на шостому місці. Про це свідчать оновлені дані на порталі The Economist за січень 2023 року.

Біг Мак. Фото: Youtube
Біг Мак. Фото: Youtube

Дослідження, яке проводиться з 1986 року, розраховує вартість бургера "Біг Мак", який продається в популярній мережі фаст-фудів "МакДоналдс". The Economist порівнює вартість бургерів у всіх країнах світу з його вартістю в США. Таким чином визначаючи переоцінений або недооцінений курс долара.

Цього року, різниця між цим та фактичним обмінним курсом, 36,92 грн, передбачає, що українська гривня недооцінена на 53,5%. Тобто, якби порівняння обмінних курсів було до бургера, то долар коштував би 17,16 грн.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Дані для розрахунків взяли у мережі "МакДональдс" в Україні та США. Біг Мак коштує в Україні 92 гривень, тоді як у США - 5,36 долара. Курс купівельної спроможності має бути 17,16 грн за долар.

Скриншот: індекс Біг Мак для української гривні
Скриншот: індекс Біг Мак для української гривні

Цікаво, що "попереду" валюти Тайвані, Індонезії, Єгипту. А переоціненими валютами є валюти розвинених країн, таких як Швейцарія, Уругвай, Норвегія, Швеція та Німеччина.

Рейтинг Біг Маку почали складати в 1986 році та за основу розрахунків взяли ціну звичайного бутерброда. Фінансисти пояснили свій вибір тим, що гамбургер Біг Мак — це своєрідний аналог продуктового кошика оскільки в ньому є хліб, м'ясо, і овочі.

Нагадаємо, ми писали, що буде з доларом до кінця лютого: українцям повідомили про реальну ситуацію з валютою.

Як повідомляв "Знай.ua", руйнівний вплив: що буде з курсом долара найближчим часом.

Також "Знай.ua" інформував, українцям обіцяють виплатити по $1050: які умови та на що можна витратити.