Як відомо, найбільше підвищення пенсійних виплат відбувається у березні місяці, у цей час триває процес індексації. Більшість пенсіонерів відчують підвищення завдяки цьому "перерахунку".

Для всіх сума підвищення різна, хтось отримає на кілька десятків гривень більше, а хтось – одразу на кілька сотень. Проте є ще надія на квітень, коли має пройти перерахунок.

Про це стало відомо завдяки детальному аналізу інформації від ПФУ Катерині Котенкової для YouTube-каналу "ЗнайUA".

Пенсіонерка, фото: Знай.ua
Пенсіонерка, фото: Знай.ua

Виплати мають стати більшими вже з квітня для пенсіонерів, які продовжують працювати. Також для цієї категорії передбачили підвищення пенсії після завершення роботи. Щомісячна виплата залежатиме від розміру страхового стажу та зарплати, яку отримує працюючий пенсіонер.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Українцям щороку індексують пенсії, враховуючи при цьому відсоток інфляції та зростання середньої зарплати у країні. При цьому індексацію пенсій здійснюють лише пенсіонерам, які не працюють. Тобто пенсії працюючим пенсіонерам індексувати не будуть. Але їхню пенсію також перераховують, враховуючи при цьому страховий стаж, який збільшився і можливе зростання зарплати.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

"Перерахунок пенсій працюючим українцям зазвичай здійснюють у квітні місяці. Проте, минулого року це все затяглося, і люди отримували хтось у червні, хтось у липні. Тобто, право на перерахунок мають лише ті громадяни, у яких додалося 24 місяці страхового стажу з дня призначення пенсії або з дня попереднього перерахунку. Таким чином, уже з квітня місяця пенсіонери, які працюють, отримуватимуть пенсії вище", — пояснила Котенкова.

Не варто ще списувати з рахунків надстаж, він справді може допомогти збільшити розмір пенсійних виплат.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Для цього потрібно відмовитися від її виплати у 60 років та продовжувати працювати. Якщо, наприклад, працювати ще 6 років без виплати пенсії, то при виході на заслужений відпочинок у 66 років, пенсія буде у півтора рази вищою за ту, яка була призначена у 60.

Нагадаємо, доплати до пенсії у 2023 році: хто з українців може очікувати на підвищення виплат.

Раніше повідомлялося, що пільгова пенсія в Україні: як громадянам не втратити заслужені виплати.

Також, як у 2023 році оформити пенсію з інвалідності: у ПФУ розповіли важливі нюанси.