Є побоювання, що найближчим часом українці можуть побачити в магазинах зовсім інші ціни на основні продукти харчування. Експерти та учасники гастрономічного ринку України прогнозують, що ціни можуть підскочити на 30%. Проте чиновники, які теж роблять прогнози, гадають, що підвищення буде незначним.

На тлі проблем зі світлом, на початку року багато виробників підняли цінники. Світло дорожчає, постійні відключення доводиться переходити на генератори. За словами чиновників, ціни піднімуться лише на 5-8%, проте виробники впевнені, що потрібно піднімати цінник одразу на 30-40%.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

Продукти. Фото: Youtube
Продукти. Фото: Youtube

Одним із перших подорожчала цибуля - до 35 гривень за кілограм. Ціни зросли і в українській столиці, і у регіонах. Тут відзначається сезонний чинник. Усі овочі традиційно дорожчають у другій половині зими.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Ще потрібно враховувати труднощі у логістиці та додаткові витрати через перебої в електропостачанні. Тобто зросте вартість моркви, картоплі та буряків.

Щодо яєць, то найближчим часом здешевлення чекати не варто. Представники Інституту аграрної економіки припускають, що вартість збережеться на рівні 75 гривень за десяток. Ціна може дещо знизитися після великодніх свят.

Ціни на яйця. Фото: скрін youtube
Ціни на яйця. Фото: скрін youtube

Курятина подорожчала у середньому на 10 гривень. Куряче філе можна купити за ціною близько 140 гривень за кг. Вартість свинини зафіксована на рівні 170-175 гривень за кілограм на тлі відсутності експорту через спалахи африканської чуми.

Також дорожчає хліб. Житній та житньо-пшеничний за останній рік подорожчали чи не на третину. У першому півріччі вартість хліба теж зростатиме, адже через повномасштабну війну було зібрано невеликий урожай.

Водночас, вартість гречки дещо знизилася, приблизно до 60 гривень за кг порівняно з 99 гривнями ще влітку. Рис та макарони теж дорожчають. У той же час, ціни на цукор та олію залишаються стабільними.

Нагадаємо, як не облажатися на закупівлі Міноборони: Юрій Федоров дав поради новому заступнику міністра.

Раніше повідомлялося, скоротилося вдвічі: у виробництві соняшникової олії виникли проблеми, на що чекати.

Також, коли Україна повністю забезпечуватиме себе власним газом: у Нафтогазі назвали терміни.