Війна в Україні, яку розпочав ворог, підступно напавши та зруйнувавши значну частину інфраструктури країни, призвела до того, що в країні зросли ціни на харчі. М'ясо не стало виключенням, збільшившись у ціні на 10-60%.

Як зазначив економічний експерт Олександр Хмелевський, протягом 2022 року особливо сильно зросли ціни на свинину – на 35 відсотків. Сало взагалі перетворилося на делікатес з ростом цін на 60%. Також подорожчала яловичина на 10% та курятина на 18% в середньому.

Ціни на м'ясо, скріншот: YouTube
Ціни на м'ясо, скріншот: YouTube

Вартість гуляшу з яловичини за перший місяць 2023 року незначно збільшилась – в середньому з 237,64 грн за кілограм до 240,65 грн. Ребра яловичини здешевшали на 2,50 гривні та склали в ціні 139,98 грн за кіло.

Свиняча грудинка знизилася в ціні за місяць на 5,25 грн і наразі становить 170,56 грн. Свиняча лопатка наприкінці січня становить вартувала 159,22 грн, ціна свинячого ошийка за січень ціна варіювалась від 192 до 200 грн.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Водночас середня вартість курячого стегна наприкінці січня склала 97,70 грн/кг, філе – 138,80 грн/кг, гомілка – 71,15 грн/кг.

І до повномасштабної війни українці споживали м'яса менше, ніж потрібно, – близько 67-68 кг на особу на рік. А протягом останнього року ситуація погіршилась більше. За словами економіста Олега Пендзина, загальний обсяг споживання м'яса становить на рівні 64 кг.

Хмелевський очікує, що у 2023 році відбудеться подальше скорочення поголів'я худоби та зростання цін на м'ясо. На думку аналітика, вітку очікується стабілізація цін і, навіть, можливе певне зниження. Проте, вже восени буде нова хвиля зростання.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні скорочується виробництво молока, корів дедалі частіше вирізують.

Як повідомляв "Знай.ua" печериці, салат та часник: супермаркети порадували несподіваним зниженням цін.

Також "Знай.ua" інформував, вітаміни не для всіх: українські супермаркети поділилися цінами на банани, лимони та яблука.