У 2022 році поголів'я корів, за даними експертів, скоротилося на цілих 13 відсотків, через що вітчизняна промисловість втратила майже 1 млн. тонн молока.

Водночас українці скорочують виробництво молока та й вирізують тварин більш суттєво, ніж промислові ферми. Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

Згущене молоко, скріншот з відео
Згущене молоко, скріншот з відео

Як підкреслює АПМ, у перші місяці війни молочна промисловість зазнала найбільших втрат худоби та виробництва. Окупація території та бойові дії далися взнаки, що велика кількість худоби була просто знищена окупантами. Населення, що рятується від війни з окупованих територій та районів бойових дій, було змушене продавати або залишати свою худобу, рятуючи лише найцінніше.

Станом на 1 січня 2023 року поголів'я великої рогатої худоби склало 2,3 млн голів. У різних господарствах поголів'я скоротилося на 13,1 відсотка до 1,34 мільйонів голів. Підрахунки Держстату показують, що промислові виробники містили лише на 8% менше корів, ніж торік.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Середня продуктивність знизилася на півтора відсотки, порівняно з 2021 роком – до 6762 кг/голову. Молока виробили на 5,3% менше. Все це впливає на ціну, яку виставляють супермаркети на молочну продукцію.

Проте варто зазначити, що аналітики заявляють, що в лютому-березні виробництво молока може почати зростання, що і вплине на розвиток ринку.

Асоціація виробників молока, інфографіка
Асоціація виробників молока, інфографіка

Асоціація виробників молока, інфографіка
Асоціація виробників молока, інфографіка

Нагадаємо, які продукти в Україні подешевшали за січень: ціни на молочку та "борщовий набір"

Як повідомляв "Знай.uа", попит є, а м'яса поменшало: в Україні підскочили ціни на свинину

Знай.ua писав, апельсини обійдуться дешевше, ніж мандарини: супермаркети оновили ціни на цитрусові на початку лютого