ПриватБанк та Ощадбанк, а також інші фінустанови не обіцяють своїм клієнтам зниження кредитних ставок та пом'якшення умов використання карток у 2023 році.

Водночас вони навіть планують підвищення кредитних лімітів. Такий коментар дав виконавчий директор Юнекс банку Олексій Карчажкін виданню Biz.today.ua. Зокрема експерт відзначив, що війна в Україні стримуватиме як можливе підвищення кредитних лімітів, так і зниження кредитних ставок.

"Подорожчання ресурсів та військові ризики знижують ризик-апетити банків. Скринінгові умови переглядаються у бік посилення. Чекати за таких умов серйозних послаблень не варто. Припускаю, що конкуренція на ринку може плавно підштовхувати фінустанови до збільшення лімітів, але за іншими параметрами позитивних зрушень навряд чи очікується", — зауважує Карчажкін. Олексій Карчажкін

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Водночас не варто розраховувати й на суттєве збільшення кредитних лімітів. Фахівець також відзначає, що у складні воєнні часи та в умовах тотального падіння економіки банки йтимуть назустріч тільки перевіреним клієнтам. Очікується, що частка відмов клієнтам цьогоріч буде на рівні 25-30%.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Зазначається, що у березні-грудні минулого року різко підвищився відсоток неповернених кредитів серед громадян - з довоєнних 16% до понад 32% у 2022 році. Однак деякі банки будуть змушені підвищувати кредитні ліміти і йти на невеликі поступки через конкуренцію.

"До війни цей вид роздрібних кредитних продуктів був одним із найменш ризикових. Рівень неповернення рідко досягав 10% загального портфеля. Після початку війни він виріс дуже суттєво і в деяких випадках досягав 40-50%", — зазначає експерт. Олексій Карчажкін

"Ощадбанк", скриншот: YouTube
"Ощадбанк", скриншот: YouTube

Фахівці також називають категорії осіб, кому відмовлять у кредиті. То ж банки виступають проти збільшення ліміту чи надання кредиту, зокрема, через:

  • погану кредитну історію;
  • зниження чи припинення грошових надходжень на картку для виплат;
  • прописку в непідконтрольних регіонах/областях, прилеглих до зони бойових дій.

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро