Військовий стан все ще діє по всій території України. У цей час чоловіки віком від 18 до 60 років можуть отримати повістку навіть на вулиці. Тим не менш, є питання, яке хвилює багатьох громадян - чи існує таке місце, де вручати повістку протизаконно? Відповідь на це питання є, давайте розбиратися.

Надав детальну відповідь на це запитання юрист адвокатського об'єднання "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

Повістка, скріншот: YouTube
Повістка, скріншот: YouTube

За словами юриста, в Україні, на жаль, немає такого місця, де не могли б вручити повістку, її можуть виписати будь-де. Найголовніше - щоб співробітники, які вручають цей документ, дотримувалися правил, а місцезнаходження не відіграє ролі.

Давайте дізнаємося, у яких випадках повістка вважається законною:

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень
Показати ще

- її вручали співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

- вона оформлена з дотриманням усіх вимог (вірно вказані дані, є друк).

Якщо людині вручили повістку без дотримання певних вимог, вона має повне право від цього " листочка " відмовитися, при цьому складається відповідний акт при свідках. У разі відмови від порядку денного в таких умовах людина не понесе жодної відповідальності — ані кримінальної, ані адміністративної.

Видача повicтки, скріншот: YouTube
Видача повicтки, скріншот: YouTube

Однак якщо людина відмовилася від повістки без належних причин, то в такому разі вона може понести адміністративну відповідальність та сплатити штраф.

Адвокат нагадав, що якщо повістку вручають як на сьогоднішній день (кінець січня 2023 року – ред.) – вішають на паркан, під'їзд, двері, поштову скриньку, скло авто, то якщо ви не підете у центр комплектування, вам за це нічого не буде. Принаймні кримінальну справу не порушуватимуть.

Повістка, скріншот: YouTube
Повістка, скріншот: YouTube

Що щодо штрафів?

Якщо громадянин відмовився від порядку денного для проходження медкомісії або для уточнення даних – 3500 грн.

Якщо громадянин не з'явився до військкомату для зарахування до військової частини, то в такому разі вже загрожує кримінальна справа та стаття, яка передбачає 5 років позбавлення волі.

Нагадаємо, так само, як і у чоловіків: кому з українок заборонено залишати країну до кінця війни.

Раніше повідомлялося, чи покарають українців, які не повернулися додому після оголошення загальної мобілізації: що говорить закон.

Також, повторна повістка: кого можуть викликати у військкомат знову, з чим це пов'язано.